Blogg

Tredje boken på gång

21 aug 2018

Så är då min tredje roman på gång. Det senaste manuset har efter ett antal genomläsningar samt en ordentlig granskning av författarhustrun Mari nu gått iväg till lektör. Svar väntas om några veckor med förhoppning om synpunkter som ytterligare kan lyfta texten.
Huvudperson är återigen Erika från ”Vid fyrtio börjar livet” som numera arbetar som sjuksköterska på SOS-Alarm. Liksom tidigare handlar det om en relationsroman, men denna gång med vissa spänningsinslag. 
Titel är inte bestämd men arbetstiteln är ”Ta hotet på allvar”. Release i slutet av året.

Stefan Åberg

 

/sos_alarm.jpg

Fortbildningsdag i Malmö

1 nov 2017

Lördagen den 21 oktober deltog jag och min hustru Mari i en fortbildningsdag i Malmö arrangerad av Egenutgivarna och Författarcentrum Syd med titeln

Att försörja sig på sitt författarskap - Ord och inga visor

Ett tjugotal deltagare utbytte erfarenheter kring den inte helt enkla målsättningen att försörja sig på sitt skrivande under sakkunnig ledning av Maria Bielke von Sydow. Maria är ordförande i Egenutgivarna och styrelseledamot i Författarcentrum Syd och är en kvinna med många ideer i ämnet som hon gärna delar med sig av.

/bokseminarie1.jpg

/bokseminarie2.jpg

Ett mycket intressant inslag hölls av Ingemar Drogell, styrelseledamot i Egenutgivarna och affärsjurist som berättade om villkoren och fördelarna med olika företagsformer. 

/bokseminarie3.jpg

En mycket givande dag som vi lämnade fulla av motivation att pröva åtminstone några av de tips som presenterades.

Between books!

15 dec 2016

Nu har det gått några månader sedan releasen av ”Kärleken kommer och kärleken går”.

/blogg1.jpg

Boken har fått ett mycket gott mottagande bland bokbloggarna om vilket kan läsas på den här websidan. Tankarna kretsar nu kring tredje delen i romansviten men har så långt endast resulterat i ett halvfärdigt synopsis. Känns lite svårt att komma igång ordentligt för att vara ärlig.

Kanske lite julledighet kan få skrivkrampen att försvinna?

Hösten har annars varit full av trevliga evenemang innehållande allehanda möten med bokintresserade människor och vid sådana tillfällen är en bra roll-up aldrig fel.

/blogg2.jpg

I november gick Bokens dag i Malmö av stapeln och resultatet blev 23 sålda böcker vilket får anses vara mer än godkänt.

/blogg3.jpg

Närmast laddar jag och hustrun mot lördag då vi signerar på ICA i Brösarp där vi har vår stuga.

Den som vill följa mitt skrivande är välkommen in på facebook och min författarsida ”Stefan Åberg författare”. Gilla gärna!

Stefan Åberg

 

Och nu är det snart jul

8 dec 2016

I dag är det den 8:e December. Tiden springer, löper, hastar iväg. Jag har faktiskt knappt skrivit en rad på min nya roman under hösten. I stället har hösten varit full av det ordinära arbetet, bokmässor (3 stycken), skrivarkonferenser (2 stycken) och skrivarutbildningar (en). Till detta kommer ett releaseparty som hette duga med 125 gäster. Efter detta följer försäljning och marknadsföring. Jag har medverkat i flera dagstidningar och varit intervjuad på radion. Jag går runt med en kasse böcker hela tiden, då det överallt finns det någon som läst eller hört talas om mig och vill köpa mina romaner.

Det nästan mest roliga utspelade sig under Bokens Dag på Operan i Malmö där en dam kom fram överlycklig att finna mig där. Hon hade nämligen suttit bakom en annan dam på bussen och hört henne tala om mina romaner och hur bra de var. Hon köpte allihop!

I dag signerade jag naken igen! Troligen är jag den enda författaren som någonsin gjort detta, men jag har en trogen publik i mina vattengympakompisar och vi får alltid ett gott skratt när jag påpekar att på så vis är jag nog högst orginell och de  högst orginella läsare!

Årets sista engagemang blir på ICA i vår lilla by där vi har vår skrivarstuga - Götes ICA i Brösarp. Ibland skojar min man Stefan och jag om att om vi sålde lika bra i hela Sverige som där skulle vi i dag vara miljonärer. I år blir det tomteluvor, kaffe och pepparkakor till bokpratet eftersom vi signerar där den 17/12 kl 10-15. Välkomna om ni har vägarna förbi.

Men sen ... sen kommer skrivarperioden januari - april. Då minsann ska det skrivas på roman nummer fyra!

Mari Åberg

                                

Höstens aktiviteter

10 okt 2016

Hösten har varit relativt lugn som sådan men kanske inte ur ett bokperspektiv.

För det första har det varit sommar ända till början av oktober, så det är först nu när det blåser och regnar som jag förstått att snart är det vintertid och dubbdäck på.

För det andra så har Stefan och jag faktiskt haft dubbelt releasepartaj för våra senaste romaner "Vi som älskade och hatade så" och "Kärleken kommer och kärleken går". Vi hade ett fantastiskt trevligt partaj med sammanlagt 125 gäster i tre omgångar. Det var fest från kl 11:00 till 03:30. Många tyckte att festen påminde om en gammaldags litterär salong, vilket jag tolkar som ett gott betyg då alla gäster trivdes, åt och drack och förutom att de lyssnade på Stefan och mig hade många diskusssioner med bordsgrannarna.

Det slår mig när jag läser titlarna att vi som äkta par bägge skriver om kärlek. Men vi gör det på lite olika sätt då jag skriver om en annan tid, Stefan om samtiden. Nåja, det bådar ju gott för äktenskapet.

Nu i när framtid skall vi medverka i Skånska Bokmässan i Lund den 15/10 och på Bokens dag i Malmö den 19/11. Sedan ska vi åka på skrivkonferans i Stockholm den 22/10. Då passar vi också på att gå på vår stamkrog, äta ostron och dricka champagne och en kväll blir det Wallmans med Edward Bloms hemliga meny. En författare behöver roa sig! I december skall vi signera i vår favoritbutik i Brösarp. Om vi hade sålt lika bra i hela Sverige som där så hade vi varit mångmiljonärer ...

Skönt höst på er!

Mari Åberg

                                              

Förberedelserna är igång för stor fest

14 aug 2016

Snart, snart är det releasefest för Stefan och Mari Åberg nya romaner. 118 personer anmälda 13 dagar innan festen. Dukar, tallrikar, bestick och servetter inhandlade. Maten beställd och vinet står i köket. Snart skall vi ha det roligt!

Mari Åberg

                                 

Dubbelt releasepartaj (släppefest) för Stefan och Mari Åbergs nya romaner

12 jun 2016

Inbjudan till releasefest den 27/8 2016          

                           

      

Stefan och Mari Åberg gör det igen! Vi kommer att ha dubbelrelease, d v s vi släpper var sin ny roman.

Varmt välkomna att dela glädjen med oss!

Vi håller till i trädgården på Fridhemsvägen 22, Malmö. Förra gången var vi 120 personer, i år räknar vi med ännu fler. DÄRFÖR delar vi upp festerna;

Sittning 1 kl 11:00 -14:00 (vi startar prick 11:00)

Sittning 2 kl 15:00 -18:00 (vi startar prick 15:00)

Sittning 3 kl 19:00 - sena natten (vi startar prick 19:00)

Vi erbjuder en lätt anrättning samt dryck (vin, öl och vatten) ad libitum. För detta tar vi 50:- / person. Vi äter, dricker, pratar, umgås och självklart blir det presentation och signering av författarna.

Föranmälan är OBLIGATORISK!

Anmäl till [javascript protected email address] alternativt stefan.aberg@strusoft.com eller 0708-989735 alternativt 0705-114258 senast 14/8, inklusive vilken sittning du föredrar.

Du kan GÄRNA ta med dina bokintresserade vänner!

Självklart skall du passa på att köpa våra romaner till specialpris, inklusive dedikation, långt under priset hos bokhandlarna (normalpris hos billigaste nätbokhandeln inom parantes);                                                        

                                                        

     

Kr 70:- (76.-)               Kr 100:- (158:-)           Båda romaner 150:-

       

100:- (138:-)               Kr 120:- (178:-)       Kr 140:- (198.-) Pris för alla tre av Maris romaner 320:-

Vill ni ha Stefan och Mari Åbergs allra senaste romaner Kärleken kommer och kärleken går samt Vi som älskade och hatade så erbjuder vi dem för superpaketpriset 220:-

Kom ihåg; ta med jämna pengar, vi tar inte kort.

Vad andra har tyckt;

”Mari Åberg kan konsten att detaljrikt skildra miljöer och tidsepoker med deras speciella attribut”. LitteraturMagazinet

”Mari Åbergs ”Och kvar stod en röd resväska är en riktig historiepärla” Carina Cefa-Öhrlund, författare

Vid fyrtio börjar livet är en lättläst, mysig och positiv bok som är helt enkelt trevlig läsning, lite av svensk feelgood i vardagsformat”. Bokbloggen Boklysten

”En bra berättad relationsroman om tvåsamhet och ensamhet och det som finns däremellan”. Bokbloggen Bokhuset

Varmt välkomna önskar Stefan och Mari Åberg

Provtrycket här

4 maj 2016

Nu är provtrycket av "Vi som älskade och hatade så" här och releasefest planeras. Jättekul! Snart kommer inbjudan till er alla. I år skall min man Stefan Åberg och jag köra dubbel releasefest igen. Förra gången var 2013 då vi bägge debuterade. Nu utkommer min tredje och hans andra roman. Som gift par är det roligt att ha ett gemensamt intresse även om en viss konkurrens mellan oss ibland har smugit fram. Inget värre dock än att vi bägge två vill bli så bra författare det bara går. Nu  stöttar varandra mer än någonsin. Heja oss!

Dagens bild är omslaget till min nya roman, utgivning 7/6 2016. Visst har hon en helt underbar blick?

Mari Åberg

                              

Nästa bok på väg

29 apr 2016

Det har gått tre år sedan förra boken ”Vid fyrtio börjar livet” såg dagens ljus men nu är det äntligen snart dags igen. För några veckor sedan ansåg jag manuset tillräckligt färdigt för att låta en lektörs kritiska ögon nagelfara det. Jag valde en av de allra bästa på området, Johanna Mo som även har ett stående inslag som lektör i tidningen Skriva. Hon hade många synpunkter på svagheter i manuset men även en del uppmuntrande tillrop kring bra partier. Manuset har mått mycket väl av alla de ändringar, fördjupningar och strykningar som blev resultatet av hennes feedback.

Sedan efter otaliga genomläsningar med tillhörande småjusteringar är nu manuset skickat för en slutlig korrekturläsning. Därefter går det i tryck och boken finns förhoppningsvis färdig framåt sommaren, i varje fall till mitt och Maris stora releaseparty i slutet av augusti.

 Stefan Åberg

/cover_small.png

Nu har lektören sagt sitt!

30 mar 2016

Tre år sedan debutboken. Till sommaren release för ännu en relationshistoria "Kärleken kommer och kärleken går". Nu har underlaget från min duktiga lektör kommit och redigeringsprocessen är i full gång. Hon har många påpekanden så det är bara att ligga i. Ett mycket givande arbete då man känner att texten lyfts till en ny nivå.

Stefan Åberg

                                

 

 

Snart så ...

20 mar 2016

Jag är nu precis i den mellantid då manuset är klart, sättningen är klar (nästan), omslaget fixas med och själva utgivningsdagen av min tredje roman som blir den 7/6. Det är en märklig tid. Energin har gått ner, väntan på det färdiga resultatet börjar. På samma gång pockar nya idéer på att få komma i skrift. Men som sagt energin är låg. Kanske är det våren? Eller är det mänskligt att behöva göra pauser och bara vara? Jag väntar i alla fall lungt in det hela, för jag har redan nästa romanprojekt i huvudet!

Mari Åberg

                                              

   

 

Agnenämt problem

25 feb 2016

Jag har nu kommit så långt med min första roman "Och kvar stod en röd resväska" att den snart är slutsåld i första upplagan. Därför har jag nu fått ett problem, men ett angenämt sådant. Skall jag trycka en andraupplaga? I samma format? Kanske jag skall ändra om och göra danskt band? Eller en pocket och se till att alla tre böckerna i serien om Hanna och Göran kommer ut i pocketversion? Många funderingar i dag. Dagens bild blir på en mycket söt men fundersam apa.

Mari Åberg

                                                             

 

Bokens dag i Malmö

22 nov 2015

I går den 21/11 2015 kom inte bara den första snön till Malmö, det var också Bokens dag på Operan.

                             

Utdrag ur hemsidan för Operan;

"Malmö Operas stora scen invigdes 1944, mitt under brinnande världskrig. Planeringsfasen var långdragen. Redan 1903 började man diskutera frågan om en ny teater i Malmö. Men inte förrän föreningen Malmö Stadsteater bildades 1931 tog planeringen fart på allvar. Det gjordes en ekonomisk kalkyl som presenterades för stadsfullmäktige. Debatten om var, när och hur en ny teater skulle byggas fortsatte, bland annat med två arkitekttävlingar. I båda tävlingarna kom Sigurd Lewerentz på första plats och Erik Lallerstedt tillsammans med David Helldén på andra. De tre arkitekterna gick med på att samarbeta och 1937 fattade Stadsfullmäktige beslut i teaterfrågan.

De tre arkitekterna var tvungna att kompromissa sinsemellan och ta hänsyn till många synpunkter från sina uppdragsgivare. Man tog hjälp av den legendariske regissören Max Reinhardt, och på hans rekommendation skapades en stor vridscen och en salong med plats för ca 1 500 åskådare. För att få ett så stort antal likvärdiga platser som möjligt gavs salongen amfiteaterns omslutande form i stället för den vanligare radteatern med loger. Man ville skapa en "folkteater" som var till för alla och den tanken lever kvar än idag. 

Det var inte helt lätt att bygga under kriget. Golvrampen till stora scenen skulle byggas i Tyskland, men efter att ha blivit sönderbombad två gånger valde man att tillverka en ny i Sverige. Cementbrist fördröjde bygget något men de stora kristallglasrutorna överlevde ett stort bomanfall i Stettin. 

Den 23 september 1944 invigdes teatern med stor pompa och ståt. Sigurd Lewerentz, Erik Lallerstedt och David Helldén hade skapat ett av den funktionalistiska arkitekturens mästerverk. Foajén anses vara särskilt vacker, utsmyckad med konstverk av bland andra Carl Milles och Isaac Grünewald. Sedan 1994 är teatern byggnadsminnesmärkt."

I den vackra foajén var 10 förlag inbjudna att visa sina alster, förutom scenprogram inne i teatern. Bl a var vårt förlag Andra rum Förlag där med ett bokbord.

                                   

Det kändes som om vi hade en stort fördel, då det var vi själva, författarna som fanns vid bordet. På det sättet kunde vi berätta om böckerna för alla trevliga människor som kom till oss. Det var ibland till och med svårt att hinna med att skriva dedikationer och ta betalt. Vi sålde många romaner och blev mycket glada. Det kändes fint att ställa ut på en så vacker plats och vi är mycket nöjda med dagen Stefan Åberg och jag. Nästa år kommer vi att finnas där igen, då med ännu fler böcker att ställa ut.

Mari Åberg

                            

Kill your darlings

12 nov 2015

Var nu än uttrycket kommer ifrån, om det är citatet “In writing, you must kill your darlings.”  av William Faulkner eller filmen från 2013, så är det detta jag precis har gjort.

Några av förlagets anmärkningar på kommande romanen "Vi som älskade och hatade så" lyder; "Fundera, för detta handlingen framåt?" och "Tillför kapitlen något?" Anmärkningarna fick mig att inse att de kapitel jag tyckt bäst om att skriva inte för handlingen framåt ett dugg. I stället saktar historien ner, gör en paus. Kan vara nyttigt i vissa fall, men i detta fallet ... nej. Inte tillför kapitlen något till huvudhistorien heller. Till bihistorien ja, men på bekostnad av huvudhistorien.

Vad jag vill säga är; det är så nyttigt att andra läser din historia. Själv blir jag ibland blind. Och även om det svider att stryka flera kapitel, så kändes det skönt efteråt.

(Dagens bild är från Döda havet).

Mari Åberg

                               

 

Redigering

8 nov 2015

Denna vackra söndag efter stormen Freja sitter jag inne och redigerar. Mer gestaltning, mer framåtrörelse, mer dialog samt ett och annat stavfel. Detta är vardagen för en fritidsförfattare, d v s när andra hälsar på sin far på Fars dag (grattis pappa i himlen) eller tar långa promenader i solskenet, så sitter jag fortfarande i morgonrock och skriver. Jag har ju bara mina lediga dagar från arbetet att göra det på. Men, i slutändan, det är så roligt när det är klart. Önskar bara att det vore snart ...

Mari Åberg

                                                              

← Äldre inlägg