Blogginlägg om Mari Åberg

Möt berätterskan Mari Åberg

Runt en kärna av sanning har Mari spunnit fiktion

Delsjön

Huvudpersonerna i trilogin är löst baserade på Maris föräldrars liv och därför är jag nyfiken, hur mycket är påhittat och hur mycket är sanning? Mari svarar att 95% är fiktion och resten är baserat på minnesfragment av hennes föräldrars minnesfragment. När Mari växte upp, mellan det att hon var fem-sex år och elva var söndagarna familjedagar då hela familjen gick runt Delsjön utanför Göteborg. Promenaden avslutades alltid på Bertilsons stuga, en institution i Göteborg som finns kvar än idag och där den muntliga berättartraditionen vårdas.

När vägen runt sjön kändes lång för de med korta ben brukade Maris föräldrar berätta en sann historia ur livet. Då kändes vägen genast kortare att gå. Hur sanna historierna egentligen var vet inte Mari men hon tror att de snarare var friserade för att vara barnvänliga. Hon har i efterhand fått höra från andra släktingar att hennes mammas liv i verkligheten var ännu värre än det Hanna råkar ut för i Och kvar stod en röd resväska – första delen i hennes trilogi. Det vill i så fall inte säga lite. Överklasstjejen Hanna blir bland annat utslängd av sina föräldrar och får klara sig på egen hand.  Något hon är dåligt rustad för.

Tillsammans med Lavas dramaturg

Mari och Cajsa Lava mindre

Under invigningen av Lava berättade Mari Åberg och Lavas dramaturg Cajsa Winqvist om sitt samarbete under redigeringen av Löftets konsekvens. Cajsa berättade att hennes mål är att hjälpa varje författare att nå sin potential. Hon drog också en liknelse med en gryta, precis som en gryta inte bara kan bestå av chili behöver läsaren variation och vila från de starka känslorna ibland.

 

Detta är något som Mari tagit till sig. Hon berättar att Cajsa hjälpt henne att visa både de goda och de dåliga sidorna av huvudpersonernas liv och att det varit värdefullt att få synpunkter på rytm och de stora skeendena.

Här gled mitt och Maris samtal över till vikten av att ha goda testläsare i sin omgivning samt ord som vi överanvänder när vi skriver och sedan hittar igen när vi redigerar våra manus. Mari berättar att ”nu” och ”hade” är ord som hon överanvänt och jag kontrar med min vana att rationalisera bort ordet ”att” ur alla texter. Maris bästa testläsare är hennes man, Stefan Åberg som också skriver böcker.

Mari älskar vatten

Mari och Stefan har sitt skrivparadis på Österlen men bor till vardags i Malmö. Där har hon nära till Ribban vilket är perfekt för den som vill bada varje dag sommartid.

Mari älskar nämligen att bada. Sjöar, tjärnar, havet och bassäng – bara det är vatten. I 22 år har Mari flitigt gått på vattengympa flera gånger i veckan. Det är också ett ställe där hon sålt många exemplar av sin debutbok.

Med detta i åtanke känns det självklart att bokomslaget till Löftets konsekvens ska innehålla vatten. Hur det ser ut återkommer jag till i ett annat blogginlägg.

Trevlig helg!

Kristina Svensson, förlagschef, LAVA förlag.

11 apr 2014