Stefan Åberg

Stefan Åberg är 62 år och bor i Malmö. Han är gift med Mari Åberg som också skriver samt har två egna och två bonusbarn. Han är till professionen civilingenjör inom bygg och arbetar sedan fjorton år på företaget StruSoft AB som utvecklar programvaror för byggbranschen.

Idén till debutromanen har funnits där sedan mitten av 90-talet men det dröjde till 2013 innan den fanns i tryck. Nyligen har en fristående uppföljare sett dagens ljus i den planerade trilogin av relationsromaner som utspelar sig i Malmö med omnejd.

cimg4667-redigerad.jpg 

 

Kärleken kommer och kärleken går

Utigiven år 2016

 

 /framsida2.jpg

Romanen Kärkeken kommer och kärleken går av Stefan Åberg ges ut på Andra rum Förlag.

 

Ingen kunde riktigt fånga Ernas hjärta tills Robert kom in i hennes liv. En förälskelse en bit upp i medelåldern. Men det är sju år sedan och visst inser hon att den där första uppblossande passionen inte kan vara för evigt, men därifrån till den verklighet hon nu lever i är steget långt, alldeles för långt.

Men Robert älskar ju Erna. Hur skulle han liv se ut utan henne? Bara tanken känns orimlig. Trots detta tvingas han inse att deras förhållande ofta balanserar mycket nära avgrunden.

Kan kryssningen han planerar stoppa den nedåtgående spiralen och bli den vändpunkt han hoppas?

Samtidigt uppvisar dottern Cecilias äktenskap oroande tecken. Svärsonen Andreas som tog Cecilia med storm sex år tidigare har blivit allt mer kontrollerande och oberäknelig. All hans övertid, handlar den verkligen bara om arbete?

Så dyker Björn upp och Erna ser beundran i hans ögon. Att få sådana blickar från en snygg vältränad fyrtioåring, kan göra underverk för en femtioårig kvinna med begynnande åldersnoja. Att hon samtidigt känner sig mer ensam än någonsin är en farlig kombination.

 

Kärleken kommer och kärleken går är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet och utspelar sig drygt femton år senare.

 

 

Vid fyrtio börjar livet

Utgiven år 2013

 

omslag-framsida.jpg

Romanen Vid fyrtio börjar livet av Stefan Åberg ges ut på Andra rum Förlag.

Malmö med omnejd i slutet av 1990-talet. Berättelsen kretsar kring några människor vid livets mitt. I centrum står trebarnspappan Pontus och sjuksköterskan Erika.

Livet rusar fram och för Pontus vars äktenskap sedan många år går på tomgång väntar fyrtioårsdagen om hörnet när familjen glider isär. Han hamnar i en djup depression och frågan är om något som först upplevs som oerhört traumatiskt och fruktansvärt kan leda till att livet tar en ny vändning till det bättre? Gäller devisen ”Det som inte knäcker dig stärker dig?”. 

Erika lever ett bra liv med många vänner men någonstans i hennes medvetande gnager hela tiden känslan av otillfredsställelse och i takt med den biologiska klockans tickande ökar trycket på henne att förändra sitt liv.

Pontus inser efter ett tag att livet som singel även har sina fördelar. Han upptäcker möjligheten att träffa kvinnor via kontaktannonser och dras på detta sätt in i en karusell av brev och möten med olika kvinnor där han visserligen hoppas på att kunna möta en ny partner men samtidigt ser det hela som ett spännande experiment.

Ett par utdrag ur boken:

”Han kom att tänka på hur han stannat kvar framför TV:n på kvällarna när hon lagt sig och att han somnat i soffan hade efter hand blivit mer regel än undantag. Oftast hade hon i sin tur sovit när han sedan kommit insmygande i sovrummet. När de haft sex senast kunde han inte ens komma ihåg, inte när han senast haft lust heller för den delen. En gång i tiden hade de sovit nakna och nära varandra men allt eftersom åren gått hade dubbelsängens hela bredd kommit till användning. Avståndet mellan dem kanske bara varit en dryg meter men i själva verket oändligt”

”Hon lever alltså på det hela taget ett mycket bra liv det inser hon men ändå är det hela tiden något som ligger där bakom och stör. Inget som hon tänker på hela tiden men det finns där ändå. Något viktigt saknas i hennes liv. Eller gör det verkligen det? Är det inte bara konventioner som säger att tvåsamhet är det enda rätta och livets mening är att sätta barn till världen för att uppfylla jorden. Hon ler inombords åt sitt högtravande tankespråk men visst dyker funderingar om livets ofullkomlighet upp då och då speciellt när hon möter någon mamma med småbarn.”

Bakgrunden till boken:

Vid fyrtio börjar livet handlar om Pontus och Erika, två människor som bor i samma hus. Pontus har liksom jag själv studerat och bott på korridor i Lund, jobbar med data, gillar Frank Sinatra och har även ärvt mitt intresse för att spela på hästar varje lördag men frånsett detta är boken inte på något sätt självbiografisk även om fröet till den här historien fanns i min egen separation i början av 90-talet och livet som singel och halvtidsförälder.  En tid med en del uteliv och även en viss erfarenhet av kontaktannonser och singelföreningar av den typ som beskrivs i boken.

Några år senare vaknade idén att detta kunde vara embryot till något med potential att utvecklas till en förhoppningsvis intressant berättelse. Jag började så smått att skriva historien om Pontus i slutet av 90-talet alltså ungefär då bokens handling utspelar sig. En bit in i processen dök så även Erika upp och pockade på uppmärksamhet. Det gick upp och ner, ibland vaknade lusten att skriva vilket då resulterade i några sidor men ofta följt av uppehåll på månader eller år. Det som slutligen fick mig att bruka allvar med boken var att min fru Mari för ca tre år sedan började skriva på sin bok vilket även peppade mig att skriva, framförallt under helger och semestrar i vår stuga på Österlen. Nu har så äntligen mitt bokprojekt sprängt målsnöret vilket jag väl knappast vågade tro när jag en gång startade detta för snart femton år sedan.

Vem kan vilja läsa boken

Alla som är intresserade av relationer mellan människor. Många platser i Malmö med omnejd förekommer i berättelsen vilket kan ge en extra dimension till läsningen för de som är välbekanta med dessa miljöer.

Vid fyrtio börjar livet är utgiven på Andra rum Förlag i augusti 2013.

Så här tycker andra om romanen;

Stefan Åberg är bra på att beskriva miljöer som hans huvudpersoner vistas i. Han beskriver människor och relationer med kärlek, respekt och värme. Läsaren kan identifiera sig med Pontus och Erika i deras längtan efter kärlek och närhet.

Laura Popa, författare

Vid fyrtio börjar livet är en lättläst, mysig och positiv bok som är helt enkel trevlig läsning, lite av svensk feelgood i vardagsformat.

Bokbloggen Boklysten

En bra berättad relationsroman om tvåsamhet och ensamhet och det som finns däremellan.

Bokbloggen Bokhuset