Bok- och Biblioteksmässan 2014 i Göteborg - samlade intryck

Så här dagen efter Bokmässan skall jag försöka göra en sammanställning av min intryck av årets bokmässa. Inte helt lätt, det händer MYCKET och HELA TIDEN, men i alla fall här kommer mina intryck;

Onsdag 24/9

Jag anlände på eftermidagen för att avlämna böcker till föreningen Egenutgivarna, då min första roman OCH KVAR STOD EN RÖD RESVÄSKA är utgiven på Andra rum förlag, som är mitt eget och Egenutgivarna har en monter där jag kan ställa ut. Min andra roman LÖFTET finns på LAVA förlag som har en egen monter. Det var intressant att se mässan på detta sätt. Vissa montrar var klara medan vissa såg ut som om det varit en jordbävning precis där. Så mycket bråte att man inte kunde ta sig fram. De montrarna var nog inte klara förrän vid midnatt. Efter incheckning gjorde jag mig i ordning för Invigningsminglet. Jag träffade min förlagschef och vi gick in till denna stora fest som kan sammanfattas med; glada människor, samba, god mat, trummor, prat, mingel, Ken Ring och svårt att prata p g a de brasilianskinspirerande tonerna. Men roligt var det. Några av oss avslutade med en drink på Heaven 23.

Torsdag 25/9

Denna dag var mer eller mindre vikt för möten. Först möte med Alexandra Torstendahl, min säljpromotor på förlaget. Mycket givande och trevligt. Sedan möte med Carina Nunstedt, som leder Books and Dreams som jag skulle medverka i på fredagen. Bägge damer, trevliga, spontana och proffsiga. I montern mötte jag de andra trevliga författarna på förlaget. Jag hade min första signeringstid. Ingen köpte min bok. Torsdagen är en lugn dag och det är nästan bara biblioteksfolk, så denna dag tror jag är den sämsta försäljningsmässigt. Men jag syntes, min bok syntes och LAVA förlag syntes med sin utmärkta placering. Efter detta var det mingeltime; Efter fem mingel var jag hungrig och det var tur att det vankades middag på Heaven 23. Hem sent för att försöka sova inför fredagen.

Fredag 26/9

Var allt lite trött efter gårdagen. Jag signerade i montern och fick sålt en hel del. Jag gick runt och träffade massor av trevliga människor och författare. Det mest gripande var att jag fick träffa min inspiratör Elsie Johansson. Vi blev faktiskt tagna bägge två när jag berättade om varför jag skriver (jag hade en dröm att Elsie Johansson satt på mitt bröst så jag inte kunde andas och nästan skrek "Nu gör du det"). Elsie är helt underbar! Efter det hem för en timmes skönhetssömn för det var dags för denna helgs clou, min medverkan på Books and Dreams. Blev mottagen av Lina som är eventarrangör. Träffade paret "Lars Kepler", Viveca Lärn, Mia Törnblom och Anna Jansson, senare anslöt Tareq Taylor, David Batra samt Per Holknekt alla med följe av sina förlagsmänniskor. Mycket trevliga allesammans. Det var superkul anföranden. Man satt i en soffa på scenen och de flesta var hur roliga som helt. Carina Nunstedt är mycket proffsig och det kändes så bra. Jag rev ner applådåskor när jag berättade om när jag säljer böcker på vattengympan. Blev lite kompis med Tareq Taylor och Per Holknekt. Sedan signering. Sålde en del, faktiskt lika mycket som Viveca Lärn och Per Holknekt, medan David Batra som utkommit med en liten och troligen billig bok sålde massor. Men jag var överlycklig. Över 450 bokintresserade människor vet nu vem jag är, det är inte dåligt. Ja det var en bra kväll!

Lördag 27/9

Denna dagen är den stora dagen för allmänheten. Mässhallarna är ÖVERFULLA och det är stor trängsel. Svårt att ta sig fram till och med. Jag träffade på flera författare som såg en aning trötta ut och då var det två dagar kvar. Min man Stefan kom och vi gjorde en tur runt, lyssnade på Christoffer Carlsson, drack råpressad dryck och bestämde oss sedan att äta buffélunchen och bara ta det lungt. Mina fötter värkte. Under min signering sålde jag flera böcker och gamla bekanta och nya läsare stannade och pratade bort en stund. Jag passade på att prata med folk från tidningen SKRIVA om varför det syntes så få "äldre" författare i deras tidning. Många, många av de som skriver är i medelåldern och det bör synas tycker jag i en så stor tidning som vänder sig till människor som vill skriva. Mötte Per Holknekt som kom ihåg mig från gårdagen och vi gick ut tillsammans på en liten paus. Den mannen kan man verkligen prata med. Inte strunt utan allvar. Sånt gillar jag. Han tycker jag är en "skön människa" och jag tycker att han är en fin människa! På kvällen gick Stefan och jag ut och åt ensamma och sedan gick vi till det som är ett "måste" nämligen Park, eller Park Aveny som hotellet heter. I baren trängdes verkligen människor och vi tog var sin GT och minglade lite. Mötte Tareq Taylor igen, han är verkligen så trevlig! Annars kände jag mig lite för gammal för detta ställe, många hipsters var det verkligen. Killen från SKRIVA vinkade glatt, jodå min diskussion med honom hade nog gjort intryck.

Söndag 28/9

Denna dag är det öppna gratis seminarier, vilket är ett tips. Folkhavet var av mindre karaktär och det gick att andas i mässhallen. Under signeringen kom gamla klasskamrater från grundskolan och gymnasiet samt studenter jag haft förutom allmänheten. En dam kom fram och berättade att jag gjort djupt intryck på Books and Dreams-eventet. Roligt! Set Mattsson med fru kom och pratade, likaså Dag Öhrlund och Carina Cefa-Öhrlund. När klockan var tre var vi mätta på Bokmässan och styrde kosan hemåt. På kvällen låg vi bägge i soffan och viftade på våra ömma tår, medan vi såg Hammarby vinna över Sirius med 4-1. Roligt, jag unnar Johannes Hopf, som är målvakt i laget och min son, att komma upp i Allsvenskan igen. Konstigt nog tror man att man skall stupa i säng efter dessa fem spacade dagar och nätter, men allt som hänt gör att det är svårt att varva ner och somna, men till slut vid midnatt kom sömnen till en nöjd författare.

Årets resultat in = 27 böcker, 1 bok-CD, 7 DVD-filmer. MÅNGA MÅNGA nya bekantskaper och kontakter. 1 kraftigt ökat självförtroende som författare samt 2 fötter som värker. Resultat ut= sålt relativt bra. Mött många gamla härliga bekanta och vänner. 450 bokintresserade vet nu vem jag är efter den härliga intervjun på Books and Dreams och över 100 000 har kunnat se mig, min bok eller mitt porträtt på display på Bokmässan.

Mari Åberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 sep 2014