Den viktigaste recensionen av alla

I dag har jag roat mig med att gå igenom och söka efter mina romaner på alla bibliotek i Sverige och de svenskspråkiga i Finland. Det finns ingen gemensam sökmotor och för att vara säker att inte missa någon liten ort, har jag förutom stadsbiblioteken och universitetsbiblioteken gått igenom alla folkbibliotek kommun för kommun (vi har 250 kommuner om någon missat det). Ja, det tog ju några timmar, men det var ändå en syssla som fungerade då jag i dag är krasslig och alldeles för rastlös i kroppen för att kunna vila och läsa en god bok.

Sist jag räknade, vilket var för ett år sedan, hade min roman "Och kvar stod en röd resväska" nått den fantastiska siffran av 225 svenska bibliotek och 11 finska i pappersform. Förutom den siffran finns den på massor av bibliotek som e-bok.

I dag, exakt ett år senare finns romanen på hela 320 bibliotek i Sverige och 14 finska. För att vara en debutroman och dessutom egenutgiven är det smått sensationella siffror. 

Men vad var det som gjort att boken nått ut på detta sätt? Jo, en bra recension i BTJ! Detta är A och O för försäljning och spridning till våra bibliotek. Utan den är du i det närmaste rökt ...

Det vet jag nu för min nästa roman "Löftet" (som ges ut på allmänt förlag med hjälp av dramaturg, redaktör och lektör samt korrekturläsare och omslagsdesigner vilket faktiskt gör den ett snäpp bättre än min debut) har ännu inte fått sin recension, trots att den väntat i 3 månader på BTJ. "Löftet" finns på 24 svenska bibliotek vilket kan antas vara läsare som beställt nästa del till sitt bibliotek samt att en artikel i Norrland gjorde att flera bibliotek fick upp ögonen för romanen (många miljöer är från Norrland), för det är klart som korvspad att bibliotikarierna i vårt avlånga land väntar på BTJ:s recension innan de köper in. Däremot finns den på 38 finska bibliotek utan någon som helst reklam. Det säger mig att min första roman var uppskattad av de finlandssvenska läsarna. Roligt!

Så till alla er presumtiva författare, en av de viktigaste punkterna "post-färdigt-manus" är BTJ!
Lycka till önskar Mari Åberg

                                         

2 jan 2015