Föreläsning Mustafa Can

Mustafa Can lyssnade jag på i går då han föreläste i Kyrkans Hus i Höllviken. Jag måste i detta sammanhang ge en eloge till denna kyrka som varje termin har föreläsningar med innehåll som berör och engagerar och får lyssnaren att utvecklas. Så också denna kväll. Jag inte bara hörde Mustafas oemotståndliga Skövdedialekt, jag kände vad han berättade om. DET måste jag säga var en ny erfarenhet. Nu var jag lite beredd, den gången jag hörde hans sommarprogram sprutade tårarna och visst fick vi höra om hans mamma som han skrivit så fint om i sin debutroman Tätt intill dagarna från 2006. Romanen, utgiven av Norstedts, har översatts till norska och danska och blev en succé hos såväl kritiker som hos läsarna. Mustafa föreläste också om hur det var att växa upp med föräldrar som var rotlösa, som bara ville hem till byn. Han gjorde en mycket fin jämförelse med Mobergs Kristina från Utvandrareposet.

Men det som berörde mest var när han läste ur den bok som SFI-utbildningen bygger på. Det var skrämmande att höra hur landet Sverige beskrivs och vilka ord som används och lärs ut i boken till nyanlända människor i vårt land. Det var ord som sjuk, feber, försäkringskassan etc. Inga ord som hav, dal, fjäll eller morgonrodnad. Förfärligt. Här märktes det att Mustafa är journalist som ofta skriver debattartiklar.

Eftersom han talade om sin mor som alltid längtade hem, passade jag på att överräcka min roman "Och kvar stod en röd resväska", som ett tack för ett fint föredrag, där jag beskriver min mor som också saknade sitt hem och sina föräldrar genom livet. Tyckte att det passade utmärkt. Han blev uppriktigt glad och gav mig en kram. Dessutom gav han mig massor av beröm för titeln på min roman. Det värmde.

Mari Åberg

 

.

5 feb 2014