Jakten på den perfekta puben

Jakten på den perfekta puben av Kristina Svensson utspelar sig i Wales i staden Cardiff med omnejd dit Kristina några år in på det nya seklet återvänder för att arbeta som vetenskapsinspiratör på Technical Science Center (TQ) efter att några år tidigare ha tagit en MSc i Science Communication vid universitetet där.

TQ är alltså ett science center, en besöksattraktion med olika interaktiva experimentstationer där syftet är att förklara fysikaliska, kemiska och tekniska fenomen och i förlängningen inspirera intresset inom dessa områden. En av Kristinas arbetsuppgifter är att skriva manus och genomföra olika vetenskapliga föreställningar inför publik.

Kristina kåserar över tillvaron i främmande land och inledningsvis gäller det att lösa alla de problem som en utlandssvensk råkar ut för, skaffa bostad, bankkort, fortskaffningsmedel, Internet, SIM-kort till mobilen o.dyl.

Vi får följa Kristina och hennes kollegor och vänner på allehanda äventyr runt om i Wales där den röda tråden som bokens titel antyder är att hitta den perfekta puben. Kristina beslutar sig nämligen för att genomföra ett privat forskningsprojekt med ambitionen att besvara den frågan. Detta innebär att många pubar passerar revy och massor av olika öl provsmakas och bedöms, vissa mer lättdruckna än andra. Läsaren får även en god insikt i framförallt Walesisk bryggerihistoria.

Berättelsen genomsyras överhuvudtaget av en mängd fakta och detaljer om än det ena och än det andra. Av bokens baksida framgår att författaren har en förkärlek för värdelöst vetande och en del av det som beskrivs i boken kan nog hänföras till den kategorin.

Jag läste boken med stort nöje och kan rekommendera den till var och en, inte minst de som vill veta mer om Wales i allmänhet och Walesisk ölproduktion i synnerhet. Det är inte utan att man efter att ha läst boken blir lite inspirerad att ta en tur åt det hållet framöver, en del av Storbritannien som än så länge ligger på min outforskade karta.

Stefan Åberg

/puben.jpg

 

3 feb 2014