Lugn, bara lugn

Jag har haft en vecka fritt, nåja, jag har jobbat in dagar på mitt vanliga arbete så jag kan ha en vecka fritt. Men den har inte varit sysslolös i alla fall. På fredagen och lördagen var det stora fester med en förening med internationella gäster från Danmark, Finland, Tyskland samt Cuba! Stor fest i våra lokaler på fredagen och i Malmö Rådhus på lördagen. Mycket trevligt det hela och lokalen går inte av för hackor då Rådhuset uppfördes i sekelskiftet 1500-1600-talet. Desutom var festledningen så modiga att de bjöd på gås på fredagen och jodå svartsoppa blev det också! På lördagen ett överdådigt julbord. Hela höstens festligheter på en helg således.

På söndag hade jag ett bokbord på Tomelilla julmarknad. Inte den mest lättflirtade publiken minsann, men flera visste vem jag var och hade hört mig på radio. Men jag säljer mer och mer varje år där och trägen vinner.

Sen till stugan. Vi har ju en stuga i Brösarp på Österlen, dit Stefan, min skrivande man, och jag åker så ofta vi kan. Där finns ett oerhört lugn, ett lugn som ger ro att skriva men också lugn att sova och bara vara. Ibland blir det ett bedrägligt lugn, det är skönt att lösa Sudoku i öronlappsfåtöljen och sova en slurk. Men det kanske är just det jag också behöver. Nu på vintern är det min skrivarstuga. Jag sitter i köket och ser då och då ut över landskapet och vår ek där en ekorre allt som oftast hoppar runt. Så försöker jag skriva. Jag är nu på sidan 134 av planerade 280 i den tredje boken i trilogin om Hanna och Göran. Tidsmässigt sträcker den sig från 1944 till ca 1990-tal. Då alla som läst mina romaner vet att grunden till mina romaner är mina egna föräldrars levnadsöden (men bara ca 5 % i böckerna är sant, resten är skönlitteratur) så är det faktiskt svårare att skriva nu. Helt plötsligt har jag egna minnen som pockar på uppmärksamhet. Så den tredje boken kommer troligen att innehålla en aning mer sanning (jag beräknar 10% av innehållet) än de övriga två. Men vad gör det?

Dagens bild blir på vår fina ekorre. Mari Åberg

                                                        

4 dec 2014