Mari gästbloggar på LAVA förlag

Författare Mari Åberg på vift i Stockholm inför lanseringen av romanen Löftets konsekvens

Mari Åberg blir filmad           Jonas Pettersson

LAVA förlag med sin slogan ”Författarens bästa vän” visade i veckan att uttrycket inte är tomma ord, i veckan blev jag extremt omhuldad av LAVA förlags personal och har fått vara med om mycket spännande och roligt.

Jag anlände till Stockholm på tisdag förmiddag och redan på eftermiddagen mötte jag projektledare Jonas Pettersson och filmfotograf Andreas Lindemark då vi tillsammans skulle producera en film inför lanseringen av min nästkommande roman Löftets konsekvens. Grabbarna tog väl hand om mig och redan tidigare i veckan hade vi diskuterat innehåll och tänkbara miljöer.

Vi beslöt att välja två miljöer som förekommer i boken, på Söder vid Monteliusvägen och Karlberg. Så sattes kameran upp och vi gjorde några ljud- och ljusprov. Jonas gjorde att jag kände mig avslappnad och kunde berätta naturligt om mig och min roman och Andreas var mycket uppmuntrande och trevlig. Gulliga killar helt enkelt! Vi fotade utomhus vilket kräver en hel del. Personer går förbi och tittar och jag som inte är van att bli filmad kände av distraktionen, men då var det bara att ta om en gång till. Så farligt många omtagningar blev det inte heller. Helt lätt är det inte att berätta så där rakt ur hjärtat, alltid stakar man sig på något ord eller gör en knasig min, men jag tror resultatet kommer att bli finemang. Men att vara utomhus kan ge problem, bland annat visade det sig att det i närheten precis varit ett yxrån och plötsligt kom det en polishelikopter och hovrade över oss, vilket innebar en välbehövlig paus för mig. Vi åkte sedan vidare till Karlberg och filmade där. Nu väntar jag med spänning på att få se resultatet.

10309668_10152202485214563_7888911465578568068_n

10341627_10152204511284563_7869931940812943299_n           

På onsdag till lunch hade jag möte med förlagschef Kristina Svensson och vi hade valt restaurang Kvarnen på Söder. Denna restaurang betyder mycket för mig, då den riktiga förlagan till Hanna som är en viktig person i romanen och som är huvudpersonen i Och kvar stod en röd resväska som är del ett i den fristående trilogin, i den verkliga världen arbetade där under 1930-40-talen. Restaurangen hette då Grå Kvarn. Så mycket jag hört och läst om stället, nu fick jag äntligen komma dit. Många gånger har jag velat gå dit då jag besökt min son i Stockholm, men då Kvarnen är ett känt tillhåll för Hammarby fotbollsfans, har jag inte haft tillfälle. Min son spelar nämligen i laget och ibland kan fans bli alltför närgångna varför vi valt andra restauranger vid mina besök för att riktigt kunna umgås.

Kristina är en trevlig människa som månar om dig som författare och människa och vi hade riktigt kul under tiden vi diskuterade utseende, inlaga, omslag och framförallt kontrakt. För kontraktsskrivande blev det och det kändes så bra att vi firade med ett glas. En härlig lunch!

10371742_10152204503069563_1633667745170020311_n          9185651087

Iväg igen, snabba ryck, nu var det dags för proffsfotografering. Jonas Pettersson mötte mig på bestämd plats och runt hörnet kommer en BMW sportbil farande. Jodå, det var i den jag skulle åka med den fantastiske fotografen Simon Cederquist. Jag krånglade mig in i bilen och vi for iväg söderut mot hans ateljé som låg någonstans på landet ut mot Nynäshamn. Ja, fråga inte mig var jag egentligen var, men vackra vyer körde vi förbi och det var inte dumt att åka i den häftiga bilen heller. Simon har byggt om en lada på landet till ateljé och just turen dit gjorde att jag lärde känna honom. Vilken kille, helt underbar.

Vi klickade ganska omedelbart och efter några timmar med Simon kändes det som om vi känt varandra hela livet. Den där förmågan att vara social och få ”offret” att slappna av som han hade var helt outstanding. De timmarna i mitt liv kunde jag göra om när som helst så behagliga var de. Simon är mest känd för sitt konstfotografi och han har haft flera utställningar och har producerat en fantastisk fotobok Sleeping Beauty – a photographic ride, som jag fick i present av honom. Hela boken är som en dröm.

Ja egentligen var de där dagarna i Stockholm som en dröm också nu när jag sitter här i skrivarlyan och tänker tillbaka på dem. Ett är i alla fall säkert, som författare på LAVA förlag trivs du!
Mari Åberg

29 maj 2014