Med medeltiden som reseguide

Detta är Egenutgivarnas http://egenutgivarna.se/ bloggstafett och jag har fått pinnen av frugan Mari som förra veckan bloggade under titeln ”Jag är lat och smart”. www.andrarumforlag.se

Med medeltiden som reseguide

Under de senaste drygt tio åren har jag och Mari företagit många resor genom vårt vackra land ofta med historiska förtecken. Det har varit såväl lite längre resor under semestrar där oftast ett landskap fått den äran som weekendresor där en stad varit målet för vårt intresse. Den gemensamma nämnaren för dessa resor har varit att besöka historiskt intressanta platser och byggnader eller resterna av sådana i området. Detta kräver förstås ordentlig research, en företeelse som en och annan läsare av detta säkert har erfarenhet av. En av de bästa källorna för detta är Historisk Medias arkeologiska guideböcker över det medeltida Sverige.

I dessa beskriver kunniga historiker på ett intressant och medryckande sätt i kombination med vackra färgbilder i princip allt av intresse som finns kvar av vår medeltida historia landskap för landskap. Nu tänker kanske någon att dessa böcker endast är för historienördar men så är absolut inte fallet. Var och en med åtminstone en gnutta intresse för vår gemensamma äldre historia har här en guldgruva av kunskap att ösa ur och att då kombinera detta med att besöka några av de platser som finns beskrivna kan starkt rekommenderas.

Exemplen på fina upplevelser från våra resor är förstås otaliga men några speciella guldkorn är Torpa stenhus det välbevarade medeltidsslottet i Västergötland, de mysiga småstäderna Söderköping och Sigtuna en av Sveriges allra äldsta städer, vackra Björkö i Mälaren där Birka en gång låg och förstås fantastiska Visby företrädesvis då under medeltidsveckan i augusti.

Speciellt Torpa i närheten av Falköping kan vara intressant att lyfta fram eftersom detta är ett ganska okänt men fantastiskt slott från 1400-talet väsentligt mer välbevarat än det betydligt mer välkända Glimmingehus i Skåne från ungefär samma tid.

Under våra resor har vi besökt många vackra städer med välbevarade byggnader oftast från 1700-1800 talet. Den största anledningen till att förutom kyrkan äldre byggnader ofta saknas är alla de förödande stadsbränder som i princip alla städer råkat ut för, ofta flera gånger. En stad som däremot klarat sig från större bränder och därmed har kvar mycket av sin äldre arkitektur är Ystad så har ni inte varit där, passa på at göra ett besök i denna sydskånska pärla.

När det gäller logi brukar vi välja ut två eller tre vandrarhem i varje landskap som fasta punkter för våra utflykter så det har blivit några stycken vid det här laget, kanske läge för en vandrarhemsguide i framtiden vem vet?

Ett par upplevelser som Mari gärna återberättar i olika sammanhang utspelade sig på slotten i Vadstena och Kalmar. Båda slotten har sitt ursprung i medeltiden även om deras storhetstid inföll senare.

På slottet i Vadstena deltog vi i en nattvandring där historiska personer dök upp lite här och var. Plötsligt står vi öga mot öga med Cecilia, Gustav Vasas mest äventyrliga och egensinniga dotter. Ni vet hon som var inblandad i det skandalösa ”Vadstenabullret” där en ung man ertappades i hennes sovrum med hosorna nere. Enligt ett obelagt rykte bedrev hon under en tid bordellverksamhet och när hon fick se Mari utbrast hon, ”Madam skulle ni vilja arbeta för mig?”. Ett erbjudande Mari på stående fot accepterade. Eftersom vi läst på var det nog bara vi i gruppen som förstod vilket jobb hon just tackat ja till.

När vi besökte Kalmar slott första gången stannade vi till i rum efter rum medan jag delgav Mari de kunskaper jag inhämtat angående slottets historia. När vi någon timme senare för andra gången passerade receptionen frågade kvinnan där om vi sett slottskapellet. Vi svarade nekande och när vi en stund därefter befann oss i kung Eriks gemak kom kvinnan springande och frågade om vi sett slottskapellet ännu. Det hade vi inte och hon utbrister, ”Skynda er då där är strax ett bröllop”. Så i hennes släptåg småsprang vi till kapellet och lyckades försena bröllopet med tio minuter. När vi slutligen lämnade slottet påpekade hon att hon aldrig upplevt någon som varit så intresserad och stannat så länge.

De gånger vi besökt Kalmar brukar det också bli ett besök i Krusenstiernska gården, vackert belägen mitt i det som en gång var den medeltida staden och den trevliga sommarteater som hålls där.

Nu närmar jag mig målet och ser att någon ivrigt står och väntar på att ta över stafettpinnen. Det är för långt fram för att se vem det är. Men vänta, är det inte Helena Lind Trotzenfeldt? http://trotzenfeldt.com/ Jo det ser jag nu.

   – Vad ska du skriva om Helena?

   – Mitt inlägg kommer att handla om bokmässan i Örebro fredag-lördag nästa vecka.

   – Intressant. Det ser vi fram emot.

Stefan Åberg

22 mar 2014