Ny fin artikel

Per Ingridz från Lokaltidningen har skrivit en fin artikel om mitt skrivande; 

KRONBORG. Malmöförfattaren Mari Åberg släpper i dagarna sin andra roman "Löftet". I den får man följa huvudpersonen Göran genom krig, hårt skogsarbete och spritmissbruk.– Det blir lätt bara elände när jag skriver, en dramaturg hjälpte mig att variera kurvan litegrann, säger hon.

"Löftet" är den andra fristående delen i en trilogi och den här gången är historien löst baserad på Mari Åbergs fars levnadsöde. Det är ett tufft liv som skildras. Göran rycker in i lumpen lagom till andra världskrigets utbrott, han deltar i finska vinterkriget som spion och får redan vid unga år jobba hårt i skogen, där han anlägger grunden till ett alkoholmissbruk. Genom hela livet tyngs han också av ett dåligt samvete för att han inte lyckas hålla ihop sin familj, något han lovat sin mor vid hennes dödsbädd.

– Jag vill skriva så att man blir berörd. Jag är en berättare som ofta beskriver vad människor känner, tänker och drömmer, säger Mari Åberg.

Hon menar att böckerna består av fem procent sanning och resten påhitt, men ramen till historierna är hämtade från hennes föräldrars liv.

– Det har inte alltid varit lätt att vara barn till de här två. Samtidigt har det gett mig styrka, att jag har fått ta så mycket eget ansvar. Ingen som läser böckerna kan tro annat än att jag älskar de här personerna. Böckerna är också ett sätt att nå förlåtelse och upprättelse. I den tredje boken blir det mer problematiskt, för då kommer jag själv in i bilden.

Hon har fått positiva recensioner för sina båda böcker och jämförts med klassiska svenska arbetarlitteraturförfattare som Ivar-Lo Johansson, Moa Martinsson och Elsie Johansson. Den senare har också stor betydelse för att Mari Åberg, som till vardags jobbar på SOS Alarm, alls kom igång att skriva. Hon uppenbarade sig nämligen i en dröm och uppmanade Mari Åberg att fatta pennan och sätta igång.

– Jämförelsen med arbetarförfattare är något som jag blir väldigt glad för, jag gillar verkligen den svenska berättartraditionen.

Sedan den första boken gavs ut har vinden verkligen blåst Mari Åbergs väg. Trots att den gavs ut på eget förlag togs den in på 225 bibliotek i Sverige och även några i Finland och Norge. Inför den nya blev hon kontaktad av det nystartade förlaget Lava, vilket innebär helt andra resurser när det gäller textbearbetning och marknadsföring.

Som om inte det vore nog hamnar hon snart i celebert sällskap på Bonnier-magasinets Books and dreams event. Där ska hon tala inför publik tillsammans med bland andra Viveca Lärn, David Batra och Mia Törnblom.

– Det är lite av en sensation. De ville ha en "vanlig människa" som publiken kan identifiera sig med. Att jag har gått ifrån att ingen ville publicera mig för att jag inte skrev deckare till detta, visar att det jag gör faktiskt är ganska bra.

Fotnot: Anmälan till releasefesten görs till [javascript protected email address].

per.ingridz@lokaltidningen.se

                                    

 

13 aug 2014