Påsk i Skåne = konst i Skåne

Nu är det snart påsk! Men, men ... det kommer inte att bli en vanlig påsk. I år skall det snöa genom hela helgen på Österlen. Det är nästan så man vill gråta. Denna helg är annars startskottet på våren. Tussilagon står i vägkanten, tranorna samlas i de grunda sjöarna nära Yngsjö. Men nu ... frostgrader och snö och det finns bara skräp längs vägkanterna och gäss på åkrarna.

Men det går inte att misströsta! Värm dig i stället med underbar konst. ÖSKG har funnits i över 40 år och var pionjärer vad gäller konstveckan i påsk och nu har hela Skåne följt efter. I snart sagt var stuga finns en ateljé där du kan hälsa på, prata med konstnären själv och beundra hans eller hennes verk. Eller förundras. Eller förvånas. Eller till och med äcklas.

Två konstnärer du INTE blir besviken på är konstnärsparet Ia och Hasse Karlsson som bor och verkar i Vitemölla. Ia målar färgstarka bilder i akryl, Hasse lite mer finstämda i akvarell. De är dessutom supertrevliga människor som gärna tar emot dig och diskuterar både konst och annat. Ett besök rekommenderas!

Här några smakprov; 061117ik5.jpg

                                                    060902hk2.jpg

 

Dessvärre så har min absolute favorit Curt Bjernevi avlidit i slutet på 2012. Curt, du härlige, egensinnige man, jag tyckte så mycket om dig. Du tyckte också om mig. Var det kanske för att just jag köpte din absoluta favorittavla? Nu hänger den med flera andra av dina verk i mitt vardagsrum och hedrar dig. jag kommer att sakna att besöka dig.

Mari Åberg

                                                            bjernevi-atlantis-liten.jpg

 

 

 

 

26 mar 2013