Recension av Mördaren i folkhemmet

Jag har just läst boken "Mördaren i folkhemmet" av Lena Ebervall Och Per E Samuelsson. Detta är en viktig bok med stort läsvärde eftersom den långt ifrån är någon fantasiprodukt med kriminellt anslag, romaner som bokmarknaden just nu översvämmas av, utan beskriver vad som verkligen  hände i Sverige för inte allt för länge sedan. Det är också en bok som väcker olust. Man ställer sig frågan, gick det verkligen till på det sättet på den tiden och följdfrågan kommer automatiskt, kan det hända även i  nutid?

Boken handlar om "mördaren" Olle Möller och vad som hände honom och hans anhöriga då han på tvivelaktiga grunder förklarades skyldig till två mord och blev starkt misstänkt för ett tredje.

Problemet är att polisen i samtliga fall tidigt låser fast sig vid Olle som mördaren och förklarar fallen som polisiärt utredda trots att det långt ifrån är på det sättet. Utredningen handlar då uteslutande om att att hitta vittnesmål, indicier och bevis som binder Olle till gärningen för att få en fällande dom samtidigt som allt som pekar i motsatt riktning avförs som ointressant för utredningen.

Boken är dokumentär men skriven i romanform och författarna har gjort en omfattande research kring vad som verkligen hände den gången. Jag rekommenderar verkligen den här boken.

Stefan Åberg

mordaren-i-folkhemmet.jpg

31 okt 2013