Recension Kristina Sandberg

Jag läste en recension av Kristina Sandbergs "Liv till varje pris" och blev nyfiken. Boken är del tre i en trilogi om Maj, en vanlig kvinna i Sverige på 1930-talet och framåt. Jamen, tänkte jag, den trilogin måste jag läsa, för jag själv skriver om vanliga människor i samma tidsperiod.

Medan jag läste första delen "Att föda ett barn" kom Augustnomineringarna och Kristina Sandberg var en av de nominerade. Efter det har jag läst del två "Sörja för de sina" men har sista delen kvar att njuta av. Jag kan förstå varför författaren har fått nomineringen. Vi får följa Maj, en osäker ung kvinna som råkar bli med barn och därför blir ingift i en högre samhällsklass än sin egen enklare. Maj är en osäker ung kvinna, som finner sin största trygghet i hushållet och dess göromål. Allt skall vara perfekt för att inte avslöja henne. Hon gifter sig med Tomas, en lika osäker man, dock äldre än Maj, ja hon tycker till och med att han är gammal och grå.

I böckerna får vi följa deras vardagsliv. Men framförallt får vi följa Majs tankar. Detta görs med hjälp av språket som är behandlat på så sätt att man inte kan sluta läsa. För inte händer det mycket. Dramat fattas. I stället är det hjärnspökenas drama vi får följa. Meningarna är ofta korta, som staccato och associationerna virvlar iväg i Majs tankar. Det är märkligt egentligen att texten blir så fängslande. Men jag är glad att romanen om vanliga människor i och med författarens Augustnominering är återupprättad. Jag skriver ju i samma genre.

Mari Åberg

                

      

 

 

31 okt 2014