Recensioner och läsaromdömen

Recensioner av "Och kvar stod en röd resväska" samt "Löftet".

Recensioner och reaktioner läggs in löpande på denna sida, med den senaste recensionen/läsarreaktionen överst.

67. https://bimsblogg.wordpress.com/?s=Mari+%C3%85berg

Mari Åberg – Vi som älskade och hatade så

8 juli, 2016

——— 

Vi som älskade och hatade så

———

Mari Åberg – Vi som älskade och hatade så – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Paret som vi har lärt känna i de två tidigare delarna av den fristående trilogin, Hanna och Göran, kommer äntligen att korsa varandras vägar i den tredje och avslutande delen.

Platsen för deras ödesmättade möte är Stockholm och året är 1944. Trots att deras liv har börjat på motsatt håll bär båda på hemligheter, sorger och löften de inte har kunnat hålla. Hur kommer deras delade bördor att påverka det liv de skapar tillsammans?

Med en målande berättarstil skapar Mari Åberg en värld vars miljö och karaktärer håller kvar sin läsare länge.”

(Kopierat från lavaförlag.se)

——–

Vi som älskade och hatade så, är den tredje och avslutande delen i en trilogi. Boken kan läsas fristående, men jag tror att behållningen blir mycket större om man läser alla tre böckerna i rätt ordning. Jag har läst dom två tidigare böckerna. Först boken, Och kvar stod en röd resväska, som handlar om Hanna. Sen den andra boken, Löftet, som handlar om Göran. Och den här tredje boken handlar om när dom träffas, och deras liv tillsammans efter det, under åren 1944 till 1985. 

Boken bygger på författarens föräldrars liv. Men det är ingen dokumentär, utan enligt henne själv så är cirka tio procent sanna händelser, och resten är uppdiktat. 

Jag tycker mycket om alla tre böckerna. Jag kände verkligen med karaktärerna, främst Hanna, men även Göran. Och jag tyckte verkligen att det var intressant att läsa om deras liv. 

Rekommenderas absolut, men som jag skrev tidigare, läs helst serien från början. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i formatet danskt band, från Bokförlaget Lava Förlag och författaren själv, Mari Åberg.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

66. http://vargnattsbokhylla.blogspot.se/2016/08/vi-som-alskade-och-hatade-sa-av-mari.html?m=1

onsdag 24 augusti 2016

Vi som älskade och hatade så av Mari Åberg

Originaltitel: Vi som älskade och hatade så
Sidor: 315 (Danskt band) 
Serie: Fristående sista del i en trilogi
Recensionsexemplar: Överraskning från Lava förlag, tack! 
"Vi som älskade och hatade så är en känsloladdad avslutning på berättelsen om Hanna och Göran. Med en målande berättarstil skapar Mari Åberg en värld vars miljöskildringar och karaktärer håller kvar sin läsare länge. Paret som vi lärt känna i de två tidigare delarna av den fristående trilogin kommer äntligen att korsa varandras vägar i den tredje och sista delen.
Platsen för deras ödesmättade möte är Stockholm och året är 1944. Trots att deras liv har börjat med vitt skilda förutsättningar bär båda på hemligheter, sorger och löften de inte har kunnat hålla. Skuld, skam och bekräftelsebehov är kraftfulla drivkrafter. Hur kommer deras bördor att påverka det liv de skapar tillsammans?"
Liten förvarning, det här kommer bli ett ganska personligt inlägg för det är omöjligt för mig att skriva det på något annat vis.

Det här är en jobbig bok. På ett sätt landar den alldeles för nära mig själv för att jag ska veta vad jag ska skriva om den. Det är så mycket som gör mig upprörd. Vilket inte alls är för att den är dålig. Tvärtom så är den väldigt bra, den är full av känslor och jag tycker den är välskriven. Trots att jag inte läst de två tidigare delarna så kommer jag lätt in i berättelsen och sedan flyter det på. Det går lätt att leva sig in i allt som händer.

Det som är jobbigt, är att den får det att krama åt hårt runt mitt hjärta av ångest. Göran har nämligen problem med alkohol och när jag växte upp kom det in en person i mitt liv som också hade det, och jag avskydde det. Avskyr det. Det här gör att jag inte tycker om Görans karaktär, alls. Han är absolut välskriven, men de bra perioder han har gör inte så att jag förlåter de hemska saker han utsätter sin familj för när han är full. Boken slänger mig tillbaka till jobbiga minnen och jag tror mitt hjärta slår dubbelt så hårt under större delen av läsningen. Jag inser nu när jag skriver att jag också slår hårdare än vanligt på tangenterna för att jag fortfarande är upprörd.

Det är en riktigt bra bok, att den rör upp så här mycket i mig är ju ett tydligt tecken på det. Vill du läsa om livet och relationer i dåtidens Sverige så kan jag verkligen rekommendera den. Nu ska jag inte skriva mer för jag är rädd att min stackars dator får en hjärtattack om jag fortsätter behandla tangenterna så här.

65. http://midnattsord.blogspot.se/2016/08/vi-som-alskade-och-hatade-sa-av-marie.html

Vi som älskade och hatade så av Marie Åberg

Marie Åberg, Vi som älskade och hatade så
Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!

Handling:
Paret som vi lärt känna i de två tidigare delarna av den fristående triologin, Hanna och Göran. Paret kommer äntligen korsa varandras vägar i den tredje och avslutande delen. Platsen för deras ödesmättade möte är Stockholm och året är 1944. Trots att deras liv har börjat på motsatt håll bär båda på hemligheter, sorger och löften de inte kunnat hålla. Hur kommer deras delade bördor att påverka det liv de skapar tillsammans.

Vad jag tyckte:
Vi som älskade och hatade så är alltså sista delen i en trilogi, bok 1 heter Och kvar stod en röd resväska och bok två heter Löftet. Böckerna är inspirerade av författarens egna föräldrars liv och uppväxt.

I denna sista del läser vi alltså om Hanna och Görans gemensamma liv, ett liv som sträcker sig ifrån slutet av andra världskriget, in i folkhemmet och vidare framåt. Marie Åberg tecknar upp ett levnadsporträtt av två unga människor som finner varandra och där vi under lång tid får följa dem genom vardagslivet där de kommer möta svårigheter både var för sig men även tillsammans. Hanna och Göran är två vanliga människor som försöker bygga upp ett liv tillsammans med alla de svårigheter och hinder som kan uppstå. Men det handlar också om kärlek och ömhet, precis som titeln säger Vi som älskade och hatade så. Hanna och Göran är två karaktärer som helt igenom känns äkta och levande, för mig hade böckerna nästan kunnat handla om mina mor/farföräldrars liv och uppväxt.

Marie Åberg lyfter även i denna bok fram svåra ämnen såsom alkoholism och kvinnans roll i hemmet och i samhället. Men hon gör det lätt hand utan att för den skull bli för ytlig eller enkel, språket är väl anpassat till historien och det är därför jag upplever denna lätthet i Åbergs sätt att lyfta fram dessa problem. Jag skulle vilja säga att språket är vardagligt samt rättframt och med det menar jag bara positivt eftersom det passar så väl in på berättelsen. Hur en författare väljer att skriva i en bok är viktigt för mig men också själva känslan jag får av språket, som exempel skulle man kunna ta att man läser om två vanliga människor som i detta fallet men språket är fyllt av ett högtidligt och poetiskt språk. Då skulle jag uppleva en krock mellan berättelsen och språket, men i detta fallet med Marie Åbergs bok så passar berättelsen och språket så väl ihop att det blir en fröjd att läsa. Dessutom så är Marie Åberg skicklig på att bygga upp stämningen och skapar levande miljöskildringarna. Det finns många fina tidstypiska detaljer så att man verkligen känner sig där och då. Just detta gillar jag extra mycket med Marie Åbergs böcker är att vi som läsare får ta del av svensk modern historia sett ur två helt vanliga människor perspektiv.

När jag närmar mig slutet så känns det faktiskt riktigt vemodigt att historien om Hanna och Göran är slut. Det känns som om jag fått komma så nära inpå dom att det känns som jag möt två nya vänner men nu är historien slut och våra vägar skiljs åt. Jag hoppas dock att författaren fortsätter skriva för jag kommer i så fall mer än gärna läsa!

64.

Sidan Svenska författare skriver;
Äntligen får vi veta hur det går för Hanna och Göran i den nya romanen "Vi som älskade och hatade så". Mari Åberg, sjuksköterskan som skriver så att du ser handlingen framför dig som i en film, och så att du verkligen lär känna romanens karaktärer och grips av deras öden, har gjort det igen.
Efter succén först med "Och kvar stod en röd resväska" följt av "Löftet" får vi nu äntligen följa Hanna och Görans gemensamma fortsatta liv. Skuld, skam och bekräftelsebehov är kraftfulla drivkrafter.

 

63.http://www.monicaiveskold.se/recension-av-boken-och-kvar-stod-en-rod-resvaska/

Recension av boken ”Och kvar stod en röd resväska”

Och kvar stod en röd resväskaDetta är egentligen första delen i serien böcker, skrivna av Mari Åberg. Jag läste del 2 – Löftet – som första bok. Därför märkte jag direkt hur Mari har utvecklats inför boken Löftet, när jag nu läste första delen. Löftet imponerade på mig på ett helt annat sätt än denna bok. I denna bok finns tyvärr även en del felstavningar som har slunkit igenom.

Jag gillar verkligen Maris böcker och hennes sätt att måla upp berättelsen. Dock är det stor skillnad på denna bok och den senare Löftet. Du kan läsa recensionen för Löftet här.

Nu har jag även startat på den tredje boken i serien, dvs ”Vi som älskade och hatade så”. Återkommer med en recension av den, så småningom.

Den här, första delen, handlar om Hanna som under 30- och 40-talet blir utkastad av sin styvmor. Det är en delvis sann historia som påminner om Askunge-sagan. Fadern är rik men bryr sig inte. Hanna råkar ut för en hel del otäcka saker, men lyckas klara sig ändå. Hon är en stark kvinna. Så småningom möter hon Göran som är huvudpersonen i boken Löftet. Romanen handlar om svek men också om oväntad, stark vänskap.

Trots att jag tycker att Löftet är mer välskriven, gillar jag berättelsen och Maris sätt att uttrycka sig. Om jag skulle poängsätta böckerna på en skala av 1-5 får Löftet en 5a och denna en 4a, trots de felaktigheter som jag hittade, baserat på själva innehållet som fångade mig.

Båda böckerna är väl värda att läsas, om du gillar romaner med människoskildringar.

Sommarhälsningar
Monica Ivesköld

 

62.http://www.monicaiveskold.se/recension-boken-loftet-av-mari-aberg/

Recension boken Löftet av Mari Åberg

Löftet av Mari ÅbergDenna bok är egentligen andra boken i den fristående berättelsen i serien. Av misstag började jag läsa boken Löftet först. Del 1 heter Och kvar stod en röd resväska. Nu gör det inget, eftersom böckerna är fristående och kan läsas var för sig. Löftet handlar om huvudpersonen Göran vars öde bygger på hennes fars liv, även om stora delar är fiktiva. Del 1 bygger på Hannas liv, dvs moderns öde. Del 3, som precis utkommit i serien, Vi som älskade och hatade så, är den sista boken.

Det har varit en speciell resa för mig att läsa boken eftersom det är första gången jag läser en skönlitterär bok digitalt via iPad. Upplevelsen var initialt frustrerande, för jag visste inte på vilken sida jag befann mig. Så småningom lärde jag mig hantera programmet Bluefire Reader som biblioteket rekommenderade. Och jag blev fast! Både i att läsa digitalt men framförallt i Mari Åbergs fantastiska bok – Löftet.

Jag älskade inledningen och Maris sätt att synliggöra dramaturgin. Hennes sätt att gestalta är tilltalande och hon är definitivt en av dem som kan ”måla med ord”, något som jag – som själv skriver – älskar.

Boken som är på 204 sidor, läste jag med lätthet, framförallt samtidigt som jag flög till Wien på semester. Det var, för mig, några fantastiska och omvälvande dagar. 4 dagar i denna världens vackraste stad och där jag vilade mina ben med boken Löftet. En sagolik resa både fysiskt och mentalt på alla plan.

Mer om Wien i en separat blogg.

Språket i boken är verkligen måleriskt och tilltalande, tycker jag. För mig var det som musik. Maris bok börjar så här.

Citat

”Det var då han hörde det. Det alltid närvarande ljudet från timmerstockarna som i sakta mak flöt över sjön, medan de vred och gned sig mot varandra, ändrade karaktär. Stockarna fastnade i rännan och utgjorde strax ett gigantiskt plockepinn som skapade ett högt skrapande, märkligt ljud. Det riktigt skrek om dem, som om de var i ett tillstånd av ångest. Sedan var det som om något brast, det lät som ett pistolskott. ”

Slut citat

Okej, men något negativt ska jag väl säga om boken?
Nej, egentligen kan jag inte göra det. Den föll mig verkligen på läppen. Lite grann i mitten av boken blir skildringarna – som alltid är detaljerade – lite tråkiga för mig eftersom jag inte tilltalas av krigshändelser. Men det är endast några sidor, sedan fångar Mari in mig igen med sin lockande berättelse. Jag sträckläser sidorna, kan knappt lägga ifrån mig boken, trots att sevärdheterna i Wien drar. Kanske beror det på att där finns så många igenkänningsfaktorer från min egen historia, som gör att jag bara måste få veta hur det går för Göran i hans första del av livet.

Jag rekommenderar dig verkligen att läsa boken som handlar om ett spännande livsöde.

Nu har jag börjat på första boken i serien. Jag återkommer med en recension av den också, när den är färdigläst. Det här ska bli spännande.

Varma hälsningar

Monica Ivesköld
Författare

61. http://vastmanbok.blogspot.se/2016/07/vi-som-alskade-och-hatade-sa.html?m=1

lördag 16 juli 2016

Vi som älskade och hatade så

Rec.ex. från författaren - tack!
Vi som älskade och hatade så av Mari Åberg är den tredje och avslutande delen om Göran och Hanna. Böckerna utspelas på 30- och 40-talet och första boken Och kvar stod en röd resväska var Hannas berättelse. I Löftet fick vi följa Göran och i den här boken sammanstrålar de båda.

De träffas och deras förälskelse är omedelbar och stark! Båda har bagage med sig in förhållandet som gör att relationen prövas redan tidigt och det är framförallt Görans alkoholproblem som är den stora boven i dramat. De håller ändå fast i varandra, gifter sig och bildar så småningom familj. Vi får följa paret i medgång och motgång. Ganska mycket motgång faktiskt. Kärlek räcker förvisso lång, men hur mycket kan den stå emot?

Jag gillar författarens raka och kärleksfulla skildring av Hanna och Görans relation. Speciellt uppskattar jag att Hanna får lov att vara en kvinna som känner lust - hon är inte bara mor och maka. Göran och hans handlingar gör mig stundom mycket arg, men det finns något försonande över honom som karaktär, som på intet sätt ursäktar hans handlingar, men som förklarar dem.

I vissa partier kan jag dock tycka att författaren kan gå väl mycket in på detaljer och det dyker plötsligt upp ett litet brandtal om hygien eller liknande som kan kännas lite felplacerat. Jag är heller inte jättenöjd med att berättelsen ibland läggs i "munnen" på barnen trots att blicken fortfarande känns som den vuxnes.

Trots dessa små invändningar tycker jag att denna bok är en utmärkt avslutning på den här läsvärda serien böcker.


Vi som älskade och hatade så
Författare: Mari Åberg
Förlag: Lava (2016)
ISBN: 9789187941795
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

60.

Vi som älskade och hatade så

Vi som älskade och hatade så är avslutningen på Mari Åbergs trilogi om Hanna och Göran, som vi tidigare fått möta i varsin bok Och kvar stod en röd resväska respektive Löftet. Nu får de möta varandra.

vi som älskade och hatade så

Vi som älskade och hatade så

I bokens början, när de precis träffats, avstår Göran från en tur i berg- och dalbanan men istället väntar ett helt livs berg- och dalbana på honom och Hanna, skildrat realistiskt och med stor ömhet av Mari Åberg. Hur fel vi människor kan göra mot varandra, hur vi kan såra och skada dem vi älskar mest men också gång på gång förlåta. Längtan och väntan hör till de känslor som gestaltas ofta.

Berättelsen har många tidsmarkörer. När den börjar befinner vi oss i Stockholm på 1940-talet, Nalen och Gröna Lund besöks. Göran läser på Hermods och i den lilla lägenheten bjuds fler vänner än vad som borde få rum på pytt i panna med öl och snaps. Jag ser många foton ur de egna familjealbumen framför mig, just så. Berättelsen spänner över många år och paret hinner också flytta till flera platser i landet. Det blir en intressant resa även rent tidsmässigt och geografiskt, även om den psykologiska resan naturligtvis är bokens kärna.

De två tidigare delarna i trilogin är skickligt återberättade. De kommer inte rakt av, i bokens början, utan successivt på ett naturligt sätt. Det gör att man mycket väl kan läsa denna bok fristående.

Den kan leda till sträckläsning. Dels för att man naturligtvis vill veta vad som händer sen, dels för att den har föredömligt korta kapital och luftig disposition som gör det svårt att inte vända blad och fortsätta.

När boken slutar får jag en tår i ögonvrån och inser att det är för att berättelsens gestalter blivit så levande för mig.

och kvar stod en röd resväska

Och kvar stod en röd resväska

Löftet

Löftet

59. http://boklysten.blogspot.se/2016/07/vi-som-alskade-och-hatade-sa-av-mari.html

tisdag 12 juli 2016

Vi som älskade och hatade så av Mari Åberg

Titel: Vi som älskade och hatade så
Serie: Och kvar stod en röd resväska
Författare: Mari Åberg
Format: Danskt band
Antal sidor: 315
Förlag: Lava förlag
Recensionsexemplar

"Paret som vi lärt känna i de två tidigare delarna av den fristående trilogin kommer äntligen att korsa varandras vägar i den tredje och sista delen.
Platsen för deras möte är Stockholm och året är 1944. Trots att deras liv har börjat med vitt skilda förutsättningar bär båda på  hemligheter, sorger och löften de inte kunnat hålla.
Skuld, skam och bekräftelsebehov är kraftfulla drivkrafter. Hur kommer deras bördor att påverka det liv de skapar tillsammans?"

---------------------

Vi som älskade och hatade så är den tredje och avslutande delen i Mari Åbergs trilogi om Hanna och Göran. Både min man och jag har läst de båda tidigare delarna (länk till recensionerna av dem finns längre ner) och vi tyckte väldigt mycket om dem. Så vi har verkligen längtat och väntat på den här sista delen.

Det märks direkt att den här boken knyter ihop Görans och Hannas berättelser. Även om man redan i de tidigare böckerna fått uppleva att de träffas så är det här som man får se vad resultatet blir av det mötet.
Även i den här boken är både stämningen och språket verkligen tidstypiska och jag kan verkligen se berättelsen framför mina ögon. Mycket av det här får mig att minnas hur mina föräldrar såg ut då på t ex 60-talet, då de nog var ungefär i Görans och Hannas ålder. Det är nästan så att jag blir sugen på att gräva fram gamla foton från den tiden på min släkt.

I efterordet berättar författaren att berättelsen är inspirerad av händelser i hennes föräldrars och hennes eget liv och det märks. Bara någon som har en koppling till den tid som hen berättar om kan så exakt återge tidstypiska miljöer, stämningar och händelser som Åberg har gjort i den här trilogin.

Hela trilogin är lättläst och man lever sig lätt in i karaktärernas liv. Jag är väldigt förtjust i Mari Åbergs trilogi och ser fram emot få läsa mer av henne!

Tack Mari Åberg för rec.exet!

Mer om författaren och hennes böcker finns på Mari Åbergs websida

Mina recensioner av de två tidigare delarna

Och kvar stod en röd resväska
Löftet


Vi som älskade och hatade så finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/E-bok
Bokus Danskt band/E-bok
CDON Danskt band/E-bok

 

58.

Mari, jag är så känslomässigt tagen av din sista bok. "Vi som älskade och hatade så" Jag har sträckläst den och den är så himla BRA!
Ni som inte läst den gör det, men börja först med Och kvar stod en röd resväska och därefter Löftet.
En underbar läsupplevelse om en maskrosresa i livet, med så fint beskrivna miljöer så att du ser dem framför dig. Min man Lars Backlund, ska nu få läsa den tredje delen, han har läst dem andra två ute på sjön och väntat på att få läsa tredje delen nu under semestern. TACK Mari Åberg

Päivi Havlund

Päivi Havlunds foto.

 

57.

Efter barnbarnsveckan återupptas läsning ikväll