Recensioner Stefan Åberg

 

Stefan Åberg: Kärleken kommer och kärleken går

IMG_3921

Bokens titel: Kärleken kommer och kärleken går
Författare: Stefan Åberg

Betyg: 4

Handling

Robert och Erna har varit tillsammans i sju år och förhållandet är inte mera riktigt som det varit, det känns som om kärleken går på sparlåga. Ernas dotter Cecilias äktenskap är också i en svacka, då hennes man som är lite väl förtjust i alkohol och andra kvinnor inte behandlar henne särskilt väl. Samtidigt har Robert problem på jobbet, ungdomarna i skolan där han jobbar visar varken intresse eller respekt.

Recension

Ett stort tack till författaren Stefan Åberg för recensionsexet.

Det är en skön feelgood roman med en igenkännande vardaglig berättelse. Men den tar också upp nutidens viktiga och upprörande ämnen såsom otrohet, främlingsfientlighet, nya konstellationer av familjer och våld i hemmet. Den har alltså ett djup och är engagerande.

Karaktärerna är välskrivna och genomtänkta. Det känns verkligen som att man lärt känna hela familjen och vill följa deras fortsätta liv, även efter att boken tar slut.Manfår en skön hemtrevlig känsla om hur familjemedlemmar bryr sig om varandra i med och motgångar. Jag funderar faktiskt på att läsa även Stena Åbergs förra roman Vid fyrtio börjar livet som är en fristående föregångare till den här.

Jag uppskattade verkligen hemtrevligheten och vardagligheten i den här varma romanen, den känns verklig och berättelsen har så att säga fötterna på jorden. Jag kan varmt rekommendera boken!

Bettina Levänen recenserar böcker på bokbloggen Bina´s Books  https://binasbooks.wordpress.com

 

 

Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg

Stefan Åberg hörde av sig till mig och undrade om jag ville läsa och recensera hans bok, Kärleken kommer och kärleken går. Vilken ära! Det gjorde jag så klart gärna, även om jag måste erkänna att jag, när jag fick boken i min hand inte blev överdrivet exalterad vid åsynen av omslaget. För mig är omslagsbilden oerhört viktig. Lockas jag eller lockas jag inte av den? Det är en hårfin gräns och första intrycket är av så stor vikt. Det kan vara avgörande för om jag väljer att läsa en bok eller inte. 
Dock är jag glad att jag fick den här boken som ett recensionsexemplar för jag hade inte velat vara utan läsglädjen den ger. Även om jag bitvis tycker att vissa utläggningar är alltför långa eller till och med onödiga (Roberts skrivande till exempel känns irrelevant för handlingen) är det ett starkt driv i berättelsen som för den framåt och jag vill inte sluta läsa eftersom jag bara måste få veta hur det slutar.
En bra och driven berättad relationsroman om kärlek, kontrollbehov och allt däremellan. Verkligen läsvärd ...
Robert och Erna träffades i yngre medelåldern för sju år sedan. Den första förälskelsen har som väntats mattats av men steget därifrån har varit alldeles för långt. Nu balanserar deras äktenskap många gånger farligt nära branten. Inför Ernas stundande femtioårsdag planerar Robert en lyxkryssning i Medelhavet som han hoppas ska få dem att hitta tillbaka till varandra.
Samtidigt verkar Ernas dotter Cecilia må allt sämre i äktenskapet med Andreas. Han som tog henne med storm för sex år sedan verkar nu vara alltmer kontrollerande, oberäknelig och hotfull.  
________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Stefan Åberg
Kärleken kommer och kärleken går (2016)

Sara Salander skriver om böcker på bokbloggen Villa Freja http://www.villa-freja.se 

 

Kärleken kommer och kärleken går - smakbit

"En stund senare börjar två elever ropa okvädingsord till varandra och Robert tvingas gå emellan för att undvika handgemäng.
   På rasten kan han inte låta bli att fundera över hur allt förändrats sedan han började som lärare trettio år tidigare, för att inte tala om när han själv i högstadiet i början av sjuttiotalet. Nio år i en fungerande grundskola, åtminstone är det den minnesbild han har. Det var en tid som i hög grad format hans bild av skolans värld, en bild vilken allteftersom åren gått krackelerat mer och mer." (sid 64)
Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg berättar om livet, om kärlek i medelåldern - en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet. Erna och Robert har varit tillsammans sju år och känslorna är inte lika heta längre. De har även bekymmer med Ernas vuxna dotter, vars man verkar dricka för mycket och titta för mycket på andra kvinnor, inte bara tittar. Robert har jobbat som lärare trettio år, han kan mycket och vill ibland vara lärare även på sin fritid. Han är tankspridd och alldeles för slarvig för Ernas tålamod, hon vill ha ordning och reda men vill inte fixa allt själv. Barnlösa Robert har blivit bonuspappa åt Cecilia, vars egen far försvann när hon var tio. Sedan blev Robert även bonusmorfar åt Cecilias nu femåriga dotter Malin. Han hjälper Cecilias far Edvard, som råkar ut för inbrott. Fyra generationer. Ett liv med gamla barndomsvänner, nya vänner och arbetskamrater.

"Utanför Coop Nära på Tessins väg sitter ännu en tiggare och Robert ser en äldre kvinna gå fram till honom. En givmild människa, tänker han, men kvinnan lägger inget i burken utan betraktar bara mannen med ett bistert uttryck i ansiktet och säger bara hastiga ord. Robert undrar hur kvinnan kan tro att mannen förstår svenska, men i vilket fall så uppfattar han naturligtvis hennes fientlighet. När kvinnan passerar får hon ur sig en frustrerad harang." (sid 149)

En väldigt trevlig läsvärd bok som skulle funka utmärkt att filmatisera.

Hannele Lyckegård skriver om böcker på bokbloggen Hanneles bokparadis http://hannelesbibliotek.blogspot.se

 

Titel: Kärleken kommer och kärleken går
Författare: Stefan Åberg
Förlag: Andra rum
Utgivningsår: 2016
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Stefan Åberg!

Bokens första mening:
Erna spanar ner mot gatan, men inte heller den här gången dyker den välbekanta gestalten upp.

Om boken:
Ingen kunde riktigt fånga Ernas hjärta tills Robert kom in i hennes liv. En förälskelse en bit upp i medelåldern. Men det är sju år sedan och visst inser hon att den där första uppblossande passionen inte kan vara för evigt, men därifrån till den verklighet hon nu lever i är steget långt, alldeles för långt.

Men Robert älskar ju Erna. Hur skulle han liv se ut utan henne? Bara tanken känns orimlig. Trots detta tvingas han inse att deras förhållande ofta balanserar mycket nära avgrunden.

Kan kryssningen han planerar stoppa den nedåtgående spiralen och bli den vändpunkt han hoppas?

Samtidigt uppvisar dottern Cecilias äktenskap oroande tecken. Svärsonen Andreas som tog Cecilia med storm sex år tidigare har blivit allt mer kontrollerande och oberäknelig. All hans övertid, handlar den verkligen bara om arbete?

Så dyker Björn upp och Erna ser beundran i hans ögon. Att få sådana blickar från en snygg vältränad fyrtioåring, kan göra underverk för en femtioårig kvinna med begynnande åldersnoja. Att hon samtidigt känner sig mer ensam än någonsin är en farlig kombination.

Kärleken kommer och kärleken går är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet och utspelar sig drygt femton år senare.

Min åsikt:
Gripande, varm & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Jennie Steifeldt recenserar böcker på bokbloggen Jennies bokblogg http://jenniesboklista.com

 

Kärleken kommer och kärleken går

Rec.ex. från Andra rum förlag - tack!
Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg är den fristående fortsättningen på Vid 40 börjar livet. I den boken hette huvudpersonen Pontus och han finns med i här också, men som en vän till paret som denna bok handlar om.

Robert och Erna fann varandra och kärleken vid mogen ålder. Den första stormande förälskelsen har lagt sig och de har levt tillsammans några år och förhållandet har gått in i vardagsrutinen. Men Erna längtar efter att bli sedd och bekräftad. Hon vill uppleva förälskelse och att känna sig åtrådd. Robert tycker att han försöker. men vet inte riktigt hur han ska göra för att visa Erna att han inte kan tänka sig ett liv utan henne. Han är stressad över jobbet som lärare och även om viljan och lusten kanske finns där, har han upptäckt att förmågan inte alltid gör det.

För att överraska Erna och ge dem tid för varandra bokar Robert en kryssning åt dem i samband med Ernas 50-årsdag. Kan det vara nyckeln till en nystart?

Parallellt med berättelsen om Erna och Robert får vi också följa Ernas dotter Cecilia som lever i ett äktenskap som blir mer och mer destruktivt. Hennes familj ser tecken på att allt inte står rätt till, men Cecilia försöker, för dotterns skull, hålla fasaden uppe - men hur mycket längre ska hon orka?

Den här romanen är i mitt tycke bättre uppbyggd och har ett bättre läsflyt än författarens tidigare roman. I den tappade jag ibland bort berättelsen i detaljer och onödigt långa dialoger som inte ledde storyn framåt. Det finns lite av det här också - författaren slänger in några slags debattmonologer här och där. Det kan handla om skolsituationen, om invandringspolitik och till och med ett "brandtal" om egenutgivning förtäckt till ett samtal mellan två gamla vänner. Det greppet är jag inte så förtjust i, då jag tycker att de känns konstlade och stör berättelsen. Jag önskar att författaren hade lämnat de passagerna till ett annat sammanhang och litat på att berättelsen bär ändå. För de gör den!

Jag tycker om att läsa den här relationsberättelsen om vanliga, vuxna människor. Det kan låta tråkigt, men det är det inte. Det är en historia som känns äkta på många sätt. Inslaget med dottern Cecilia och hennes man lyfter berättelsen ytterligare. De partierna berör och är bitvis också väldigt spännande.

Kärleken kommer och kärleken går är en varm och trovärdig roman om relationer, om familj och om kärlek.

Ulrica Lejbro recenserar böcker på bokbloggen Västmanländskans bokblogg http://vastmanbok.blogspot.se/

Kärleken kommer och Kärleken går


Kärleken kommer och Kärleken går av Stefan Åberg (2016) Är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet. Båda utspelar sig i Malmö, och några karaktärer är med som bipersoner från första boken. Det har gått ungefär 15 år sedan handlingen i  Vid fyrtio börjar livet. Temat i båda böckerna handlar om kärlek och relationer. I  Kärleken kommer och Kärleken går får läsaren följa två par under en för dem händelserik tid under 2014. Varje kapitel talar om vilken dag det är. Paren är Erna och Robert och Ernas dotter Cecilia och hennes man Andreas, de har en femårig dotter. Det knakar i fogarna i båda relationerna och som läsare får man följa utvecklingen och hur de olika personerna tänker om sitt handlande. Det är mycket dialoger och här har Stefan Åberg lyckats, det känns naturligt och inte tillkonstlat.
Jag läser boken snabbt och det är stundtals riktigt spännande.
Robert är lärare men har författarambitioner och jobbar med ett manus som han vill ha utgivet. Han gör ett besök på bokmässan med en kompis som är bokhandlare. Här kan man ju spekulera vad som är författarens egna erfarenheter av mässan. Jag undrar även om Stefan Åberg själv har erfarenhet från skolvärlden då han beskriver Roberts tillkortakommanden som lärare i den verklighet som skolan befinner sig i idag. 
Som helhet tyckte jag om Kärleken kommer och kärleken går och kan rekommendera den, man kan sammanfatta den som en roman om relationer som utspelar sig i nutidens Sverige. 

Tack till Stefan Åberg och Andra rum förlag för recensionsbok.

Kerstin Bergner recenserar böcker på bokbloggen Kerstins bokblandning http://kerstinsbokblandning.blogspot.se 
 

 

Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg

Stefan Åberg, Kärleken kommer och kärleken går.
Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!

Handling:
Ingen kunde riktigt fånga Ernas hjärta tills Robert kom in i hennes liv. En förälskelse en bit upp i medelåldern. Men det är sju år sedan och visst inser hon att den där första uppblossande passionen inte kan vara för evigt, men därifrån till den verklighet hon nu lever i är steget långt, alldeles för långt.

Men Robert älskar ju Erna. Hur skulle han liv se ut utan henne? Bara tanken känns orimlig. Trots detta tvingas han inse att deras förhållande ofta balanserar mycket nära avgrunden. Kan kryssningen han planerar stoppa den nedåtgående spiralen och bli den vänd-
punkt han hoppas?

Samtidigt uppvisar dottern Cecilias äktenskap oroande tecken. Svärsonen Andre-
as som tog Cecilia med storm sex år tidigare har blivit allt mer kontrollerande och oberäknelig. All hans övertid, handlar den verkligen bara om arbete?

Så dyker Björn upp och Erna ser beundran i hans ögon. Att få sådana blickar från en snygg vältränad fyrtioåring, kan göra underverk för en femtioårig kvinna med begynnande åldersnoja. Att hon samtidigt känner sig mer ensam än någonsin är en farlig kombination.


Vad jag tyckte:
"Kärleken kommer och kärleken går" är en fristående fortsättning på "Vid fyrtio börjar livet" och utspelar sig 15 år senare.  Vi möter helt nya karaktärer här men vi får även träffa Pontus igen vid några tillfällen, vilket gör mig glad då jag undrat så över hur det gått för honom efter att hans berättelse tog slut. Och det verkar som det gått väl för Pontus vilket är skönt att höra. Pontus är i denna bok med enbart som gammal god vän till Robert.

Om vi återgår till den senaste boken där vi får möta Robert och Erna samt deras dotter Cecilia. Jag skulle vilja säga att "Kärleken kommer och kärleken" går är en svensk relationsroman förankrad i det vardagliga livet. Erna och Robert är två helt vanliga människor med vanliga liv och vanliga jobb men det är  väldigt lätt att tycka om både Robert och Erna. Eftersom de känns så levande och trovärdiga i sina sätt att agera och bete sig på. Deras historia rymmer en kärlek som vuxit fram i mogen ålder men där vardagen börjar ta ut sin rätt, efter sju så är det lätt att kärleken drunknar i det vardagsgråa. Jag gillar också Cecilias historia om ett äktenskap som en gång började så bra och lyckligt men blev så hemskt. Andreas är en obehagligt skitstövel men även han är berättad på ett så fint sätt att man förstår honom, även om man ändå inte tycker om honom. Cecilia är en stark kvinna som det är mycket trevligt att få lära känna.

Jag blir riktigt förtjust över hur jag kan se en utveckling hos författaren jämfört med hans förra bok. Kärleken kommer... känns mer genomarbetad och tightare, de olika spåren vävs ihop på ett osynligt sätt men ändå tydligt nog så att man som läsare upplever de olika spåren som en helhet.
Kärleken kommer... är en varm och ömsint berättelse om kärleken och livet, jag upplever det som att författaren månar om sina karaktärer och vill dom väl. Det är en känsla som dyker upp hos mig under läsningens gång.  Jag tycker det är roligt att Robert är blivande författare, undrar om författarens egna mödor finns insprängt i detta.  Jag njuter av läsningen och finner att jag faktiskt kommer ge Stefan Åbergs senaste berättelse full poäng. Mycket för den varma trivselkänslan jag får ut av läsningen och hur mycket jag fäste mig vid Robert, Erna och Cecilia. Men också för att jag ser och känner av utvecklingen som författaren gjort, det som störde mig förra boken känner jag inte alls av här. Och ja, jag tyckte boken var riktigt intressant! ( Med hänvisning till det mail jag skrev till författaren och den hälsning författaren skrev i boken till mig)

Så återigen får jag tacka författaren för en fin lässtund!

Helen Bruhno recenserar böcker på bokbloggen Midnatts Ord  http://www.midnattsord.blogspot.se     

 

Kärleken kommer och kärleken går av Stefan Åberg

Titel: Kärleken kommer och kärleken går
Författare: Stefan Åberg
Format: Häftad
Antal sidor: 295
Förlag: Andra rum Förlag
Recensionsexemplar

"Ingen kunde riktigt fånga Ernas hjärta tills Robert kom in i hennes liv. En förälskelse en bit upp i medelåldern. Men det är sju år sedan och visst inser hon att den där första uppblossande passionen inte kan vara för evigt, men därifrån till den verklighet hon nu lever i är steget långt, alldeles för långt.
Men Robert älskar ju Erna. Hur skulle hans liv se ut utan henne? Bara tanken känns orimlig. Trots detta tvingas han inse att deras förhållande ofta balanserar mycket nära avgrunden.
Kan kryssningen han planerar stoppa den nedåtgående spiralen och bli den vändpunkt han hoppas?
Samtidigt uppvisar dottern Cecilias äktenskap oroande tecken. Svärsonen Andreas som tog Cecilia med storm sex år tidigare har blivit allt mer kontrollerande och oberäknelig. All hans övertid, handlar den verkligen bara om arbete?
Så dyker Björn upp och Erna ser beundran i hans ögon. Att få sådana blickar från en snygg vältränad fyrtioåring, kan göra underverk för en femtioårig kvinna med begynnande åldersnoja. Att hon samtidigt känner sig mer ensam än någonsin är en farlig kombination."

--------------------------

Kärleken kommer och kärleken går är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet som jag läste för ett par år sedan.

Precis som den förra boken handlar den här om medelålders människor, vilket jag tycker är väldigt positivt. Väldigt många relationsromaner har ju yngre huvudpersoner och det kan ibland göra att det är svårare att relatera till deras livssituation när man själv är i medelåldern.

Erna är en person som är lätt att lära känna och det är lätt att, som kvinna, förstå hur hon känner när hon inte tycker att hon är älskad och uppskattad hemma. Det är bra gjort av författaren, att lyckas beskriva en kvinnas känslor och tankar så väl, det är nog inte helt lätt att göra det som man. Så där har Åberg lyckats väldigt, väldigt bra.
Robert är tyvärr lite för konturlös och "lagom" för att egentligen ta plats som en huvudperson. Jag får känslan av att författaren lagt ner betydligt mer tid på Erna än Robert, Erna är levande och äkta och det är lätt att identifiera sig med henne men Robert får man inte riktigt grepp om och han är på något sätt lite för "beige".

Det jag hade lite svårt med var diskussionen om t ex skolan. Jag kan förstå varför den är med och kan faktiskt på ett sätt hålla med Robert, så låter hans uttalanden väldigt uppstyltade och stela. Faktiskt kändes det mer som att Robert bara redogjorde sin åsikt som en sanning och inte som en del i en diskussion.

Berättelsen om Erna och Robert känns äkta och trovärdig och det är lätt att engagera sig i deras relation.Kärleken kommer och kärleken går är en varm relationsroman om kärlek mellan medelålders människor och om hur viktigt det är att visa sin kärlek och bekräfta varandra varje dag.

Tack Stefan Åberg för rec.exet!

Pirjo Saloniemi recenserar böcker på bokbloggen Boklysten http://boklysten.blogspot.se

 

Vid fyrtio börjar livet

Rec.ex. från Andrarum förlag - tack!
Den här boken fick jag som rec.ex. för ganska länge sedan, men kände mig inte redo för att läsa den förrän i höstas när jag själv fyllde 40. Då var det dags tänkte jag ;)
Men sedan har det inte blivit av att jag har bloggat om den, men nu så!

Vid fyrtio börjar livet av Stefan Åberg är berättelsen om Pontus, som är nyskild och ganska olycklig. Han kan inte se ett liv som singel framför sig, utan ger sig ut i dejtningdjungeln - och hör och häpna - svarar på annonser i papperstidningen! Per brev!

Boken utspelas på tidigt 90-tal och det är ibland svårt att förstå att det hänt så mycket sedan dess. Varför mejlar de inte till varandra? Varför har de inga mobiler? Jo, för det var helt enkelt inte så vanligt att privatpersoner hade mejl eller mobiler då. Många gången måste jag stanna uppå i läsningen och tänka "men så länge sen var väl ändå inte det?"
Men det var det ju! ;)

Nåväl, så är det nu i alla fall och det fungerar ju det med. Handlingen är satt till Malmö och även om jag inte är bosatt där, så har jag arbetat i staden sedan -99 och många gatunamn och uteställen är bekanta. Det ger alltid en liten extra, och trevlig, dimension till läsningen med bekanta platser tycker jag. Och även om jag inte varit på så många av dansställena har jag hört äldre kollegor berätta om t.ex. Tahonga en lördagskväll;)

Åter till berättelsen. Pontus kämpar på med dejtingen. De flesta kvinnor han träffar är trevliga och behagliga, men ingen har det där "lilla extra". Efter ett tag börjar Pontus trivas rätt bra med att vara singel, dejta och njuter rent utav lite av att "vara ute på marknaden". Men fyrtioårsdagen närmar sig och tvåsamhet är trots allt något han längtar efter.

Parallellt berättas också historien om Erika. Hon bor i samma hus som Pontus, men grannarna känner inte varandra så väl. Hon jobbar som sjuksköterska och har ett bra liv med många vänner. Trots detta känner hon att något saknas i livet och längtan efter barn växer sig starkare.

Jag engageras av boken och känner med Pontus och Erika. Särskilt de passager som handlar om Pontus relation till barnen, för jag tänker att det i den finns så mycket sorg och skuld vid en separation.
Ibland tycker jag att boken tappar bort sig i detaljer och långa dialoger som inte för berättelsen fram särskilt mycket, men på det stora hela är det trevlig läsning och det är skönt att det givna slutet inte är så givet.

När jag lägger ifrån mig boken tänker jag att jag måste hålla hårt i min man, för jag vill för allt i världen inte ut och dejta igen! ;)

Ulrica Lejbro. Recenserar böcker på bokbloggen Västermanländskans bokblogg http://vastmanbok.blogspot.se

 

Vid fyrtio börjar livet

Vid fyrtio börjar livet är Stefan Åbergs debutroman som kom ut på Andra rum förlag år 2013. Det är en roman om mänskliga relationer, om svek och ensamhet, om den ständiga jakten efter den ”sanna” kärleken.

 

Romanens huvudperson är Pontus Lindstam, en trebarnspappa och frånskild man på snart 40 år som jobbar med dataprogram. Berättelsen utspelar sig i Malmö med omnejd och året är 1997. Efter en smärtsam separation och depressiv period bestämmer sig Pontus för att prova lyckan och söka kärleken genom att svara på kontaktannonser som publiceras i den lokala tidningen. Det leder till en del brevväxling, dejter och slutligen till mötet med Sheryl, en varm och kärleksfull kvinna som Pontus blir förtjust i och som han inleder ett förhållande med.

Parallellt med Pontus äventyrliga liv löper Erikas berättelse. Hon bor i samma hus som Pontus och de två möts ibland i tvättstugan eller trappuppgången. Erika är också ensamstående fast utan barn. Hon är sjuksköterska till yrke, med stort intresse för opera och körsång, också hon på jakt efter kärlek.

Handlingen reduceras i stort till Pontus och Erikas vardagliga sysslor och bekymmer: jobb, umgänge med barn och vänner, restaurang- och pubbesök, Tv-tittande, brevväxling, dejtande. Ensamheten känns ibland överväldigande och det som upptar deras tankar är ofta existentiella frågor om livet och det förflutna. Både Pontus och Erika framstår som sympatiska människor och det är deras vardaglighet som skapar gemenskap med läsaren.

Romanen är skriven i tredje person. Det är den allvetande berättaren som observerar, analyserar, beskriver och kommenterar tankegångar, känslostämningar och yttre händelser. Men texten har också ett inifrån perspektiv, både Pontus och Erika kommer till tals med egna ord och genom direkta repliker.

Berättelsen är ganska fattig på överraskningar och vändpunkter. Men texten är enkel och tydlig, berättelsen sammanhängande, tankegången är lätt att följa och alla personer känns trovärdiga. Texten är också omväxlande. Den skiftar mellan längre och kortare meningar, mellan att vara subjektiv och objektiv. Språkstilen är informell, vardaglig och slangbetonad. Språket tyngs dock ner allt för ofta av för många detaljer, onödiga beskrivningar och triviala upplysningar. 

Vid fyrtio börjar livet är en realistisk berättelse som är ganska skickligt berättad även om den har sina svagheter. Stefan Åberg är bra på att beskriva miljöer som hans huvudpersoner vistas i. Han beskriver människor och relationer med kärlek, respekt och värme. Ibland överraskar han med skarpa formuleringar och känslosamma passager som briljerar på gestaltning av våra innersta rädslor. Läsaren kan lätt identifiera sig med Pontus och Erika i deras längtan efter kärlek och närhet.

 

Laura Popa Göteborg  Författare, konstnär och förläggare. Recenserar på Lauras bibliotek http://www.laurapopa.se

______

Det är olika uppfattningar om när livet börjar. En del säger vid trettio, andra vid fyrtio och ytterligare andra har annat ålderstal. Helt klart är att det någon händelse i en människas liv som sätter igång sådana tankar.

 I boken ”Vid fyrtio börjar livet” låter Stefan Åberg oss stifta bekantskap med den tämligen nyskilde trebarnspappan Pontus. Läsaren får ta del av hur Pontus löser sina problem sedan han väl kommit över den första depressionen. Genom kontaktannonser träffar Pontus många olika människor. Stefan Åberg låter läsaren följa med Pontus i det liv som dessa annonssvar för med sig.

 

Stefan Åberg har i sin relationsskildring ”Vid fyrtio börjar livet” på ett intressant och fängslande sätt tagit oss med till kontaktannonsernas värld som inte alla kommer i kontakt med. Boken är skriven på ett charmigt sätt och Pontus låter oss verkligen ta del av de känslor och funderingar han har inför varje nytt svar han skickar in.

 

Något som är ovanligt i Stefan Åbergs bok är att den är helt och hållet skriven i presens. Det tog en tid innan jag vande mig vid det men sedan gick det bra.

 

Vid fyrtio börjar livet” är en relationsroman. Genom Pontus får läsaren ta del av de relationer som uppkommer i olika situationer.

 

Jag är själv inte speciellt förtjust i den här genren och relationsromaner läser jag vanligen inte. Tycker man om böcker av denna genre kommer man garanterat att finna ett antal trevliga stunder i sällskap med Pontus och hans kontakter.

 

Jarl Börjesson  Uddevalla. Recenserar böcker på bokbloggen Bokparet http://bokparet.blogspot.se/

_______

 

Berättelsen handlar om Pontus som efter många års äktenskap oväntat blir singel. Något som först är kaos och brutenhet, men som så småningom får honom att våga prova nya vägar i livet. Hur gör man när de gemensamma vännerna visar sig vara partnerns vänner? När alla har någon medan du sitter kvar ensam? Pontus trevande försök med kontaktannonser är rörande i sin tveksamhet. Hans letande efter kärlek och gemenskap skulle nästan kunna fungera som en manual för de som vill ta sig ur ensamhet. Att det är ok att våga och ibland misslyckas. Att man kan hitta vänner där man inte trodde de fanns. Och att det faktiskt är ok att vara ensam också.

Den handlar även om grannen Erika. Hon framstår inte helt tydligt utan känns lite som en suddig parallellhistoria medan Pontus är den givna huvudpersonen. En bra berättad relationsroman om tvåsamhet och ensamhet och det som finns däremellan.

Brister finns, troligen på grund av att boken är egenutgiven. Kommateringar saknas och berättarperspektivet känns lite oklart ibland och förvirrar mig. Framförallt är den för lång. Boken hade mått bra av att skalas av mer i en redigeringsrunda. Inte för att vissa delar är sämre än andra, utan helt enkelt för att allt inte behövs. Berättelsen hade nått fram ändå.

Betyg 3 / 5

Katja Gilljam Mariehamn Åland. Recenserar böcker på bokbloggen Bokhuset  http://bokhuset.wordpress.com

 

____________


Jag fick ett mail ifrån författaren Stefan Åberg med en förfrågan om jag skulle vilja läsa hans egenutgivna bok. Jag läste på lite om boken och tackade därefter ja. Bokens historia kretsar kring två stycken personer, Pontus och Erika. Både är de omkring 40 år, lever i samma trappuppgång i Malmö, tiden är mellan 1997/98 och båda söker de efter den rätte. Pontus är nyskild, en skilsmässa som tog hårt på honom men där han nu  när han hittat fotfästet igen börjar fundera på hur han ska hitta någon speciell. Erika jobbar som sjuksköterska, umgås mycket med sina väninnor och har en del svårigheter alt förväntningar som kretsar kring hennes familj, även Erika letar efter någon speciell. De två väljer två olika vägar till att försöka hitta denna någon. Pontus ger sig i kast med en något okonventionell metod, nämligen kontaktannonser. Han planlägger noggrant annonserna, svarar på lämpliga annonser och har en speciell pärm för alla svar. Erika går på en med traditionell väg, hon går ut på nattklubbar tillsammans med vännerna, engagerar sig i nya fritidssysslor såsom golf.  Det är spännande att följa dessa två människorna, de är båda lätta att ha med att göra och jag gillar att umgås med dom en tid. Ett ord som fastnar när jag läser Åbergs bok är ordet "vardaglig" och då i en positiv betydelse. Det är trivsamt att läsa om deras längtan och deras vardagar,  det är lätt att känna med dessa två i deras olika mödor och svårigheter. Jag gillar även de tydliga tidsmarkörerna såsom Prinsessan Dianas död, filmen Adam och Eva, tv-serien Rederiet och julkalendern med Pelle Svanslös. Jag gillar även miljöerna, boken utspelar sig i Malmö. En stad jag som skåning känner till, jag bor inte i Malmö men har varit där några gånger genom årens lopp.

 Stefan Åbergs bok är ganska så annorlunda jämte det jag brukar läsa, min favoritläsning kretsar ju ofta kring betydligt mörkare och nattsvartare böcker än så här! Men trots detta fick jag en riktigt fin lässtund med Åbergs bok och jag gillar det.

Trots det känner jag att där är vissa saker som jag reagerade på när jag läste boken. Hos Pontus så saknar jag mer tydliga känslor, han är så ordentligt, så noggrann och så snäll i sitt sätt. Jag hade kunnat önska mer känslostyrka, framförallt tillsammans med Sheryl. Erika tycker jag fick mindre utrymme än Pontus, men hos henne fanns det flera delar som jag gärna läst mer om såsom hela hennes familjesituation.  Lite tror jag att det kan beror på att Åberg gärna berättar istället för att bara visa/gestalta, ett grepp som fungerar väl på det stora hela men för att få en bra text att bli lite bättre hade nog mer visande/gestaltning istället för berättande varit bra på sina ställen. Våga utmana läsaren!  Sedan har jag lite problem med längden på boken, jag tror även att texten vunnit på att stramats åt lite, som det är nu så när jag kommer till mitten känner jag att jag fastnar lite. Jag känner också att jag saknar en tydlig koppling mellan Erikas historia och Pontus historia, de är mer som två parallella historier som inte riktigt hänger ihop eller får en tydlig sammankoppling. 
Men jag är glad att jag fick chansen att läsa Stefan Åbergs bok och jag tyckte det var trevligt att umgås med Pontus och Erika. Det ska bli spännande att se vad författaren kommer ut med härnäst!

Betyg 3.5 av 5.

Helen Bruhno Kronobergs län. Recenserar böcker på bokbloggen Midnattstankar  http://www.midnattsord.blogspot.se  

____________

Har nu läst din bok, och det ska du veta, att det var snabbt läst för att vara mig. Jag tyckte alltså att den var rolig att läsa, en ganska annorlunda bok, mer som en memoardel ur en "vanlig" mans vuxenliv, i Sverige, helt nyligen. Du har skickligt lagt in en underliggande spänning mellan huvudpersonerna Pontus och Erika, där man undrar om deras vägar till sist ska mötas och de ska bli ett lyckligt par.

Jag tycker att du gör riktigt trovärdiga personskildringar, särskilt fastnade jag för någon av Pontus många tillfälliga kvinnliga bekantskaper, men de är så många så jag minns inte namnet så här i efterhand. Ändå; ganska kort, koncist, sammanhängande, trovärdigt.

Måste säga att jag är imponerad av ditt författande och författande över huvud taget. Dels förmågan att uttrycka sig, och dels förmågan att trovärdigt beskriva vitt skilda människor och karaktärer, samt att få ihop en lång berättelse. Tack, det var som sagt trevlig läsning!

David Rydin  Värnamo

_______

Har nu läst Din härliga bok: "Vid fyrtio börjar livet".

2 dagar när Du till min stora glädje och även förvåning, lyckades hålla spänningen och läsintresset på Topp.

Hela tiden tänkte jag: " Snart måste intresset i skildringen plana ut !"  Icke !  Det bestod tills sista sidan.

Fantastiskt är mitt betyg !

Att många händelser, och platser hör hemma i Malmö gör boken ännu mer attraktiv.

Tack för härlig läsning !

Nisse  Henriksson  Malmö

________

Stefan Åberg är civilingenjör och bosatt i Malmö. Vid fyrtio börjar livet är hans debutroman. Handlingen kretsar kring Pontus, nyskild och 40-årsdagen närmar sig med stormsteg. Skilsmässan har tagit honom hårt och vänner och bekanta har fullt upp med sitt. Pontus inser att om han inte ska tillbringa resten av sitt liv ensam måste han hitta nya sätt att träffas på. Historien utspelas i slutet av 1990-talet och internet har ännu inte slagit igenom så Pontus skriver en kontaktannons och det blir början på en räcka av mer eller mindre lyckade möten. Historien har tydlig lokalfärg och det märks att författaren kan sitt Malmö väl. Stilen och tonen i boken känns ganska maskulin. Åberg har skrivit en lättläst relationsroman med Malmö som fond.

Hanna Gunnarsson  BTJ  (Bibliotekstjänst Lund)

_______

Stefan Åbergs debutroman är en berättelse om människor med genomgången sorg av något slag, vanligt folk med fel, brister o förtjänster. Det är en fängslande skildring av personer som söker gemenskap och kärlek i nya relationer.

Agneta Sjunnesson  Svedala

__________

Jag har läst Din bok och har följande kommentarer:

När jag läser en bok vill jag ha med spänning, förväntningar, med- och motgångar som engagerar och gärna kryddat med inslag av känslomässiga situationer beskrivet på ett salongsmässigt sätt. Boken ska vara lättläst d v s bra teckenstorlek och inte för tätt mellan raderna, engagerande och korrekt med avseende på språket.

Det har Du lyckats bra med. Det hade lätt kunnat bli en kronologisk redovisning av händelseförloppet i Pontus ansträngningar och upplevda erfarenheter, men det har Du undvikit på ett elegant sätt bland annat genom att blanda in Erika och hennes tjejkompisar samt även hennes familj med den tragiska händelsen där. Att grabben försvann höjde pulsen lite grann också. Boken är fängslande och rörande vilket gör att man lever med och har svårt att släppa den och Du lyckades också vidmakthålla spänningen fram till sista sidan.

Boken är mycket välskriven med avseende på språk, grammatik och ordval. Papperskvaliteten, teckenstorlek etc och det trevliga omslaget bidrar starkt till att den är lättläst.

Storyn är bra och engagerar och jag tror att många känner igen sig, vilket kanske gör att det kan bli ett bra sug efter den. För mig som gammal malmöbo var det trevligt att känna igen miljön och jag kände mig hemma i Budapest också. Det gör att man lever med och att det inte blir så abstrakt som det ofta blir när man läser böcker där skildringen ligger på okänd ort.

Sammanfattningsvis: Mycket bra! GRATTIS och lycka till i fortsättningen.

Jan-Eric Persson Åkarp

_______

Vid fyrtio börjar livet är Stefan Åbergs debutroman och självklart visste jag, när jag började läsa, att det var en relationsroman. Det jag inte hade reflekterat över var att den , till skillnad mot många andra liknande böcker, handlar om en mans nya singelliv efter en skilsmässa, annars tycker jag det oftast handlar om kvinnan i ekvationen.
Själva berättelsen är så där lagom mysig och jag sitter och småler åt hur Pontus lite osäkert söker kontakt genom kontaktannonser. I dagens läge sker ju mycket på nätet genom olika datingföretag osv, men på 90-talet (då detta tilldrar sig) var det ju kontaktannonser som fortfarande gällde. Och jag kan verkligen förstå Pontus svårigheter  i början. Av någon outgrundlig anledning finns även idag en liten "skäms"-stämpel på att ha träffat någon genom datingsiterna, precis som det var lite "skämmigt" på 90-talet med kontaktannonserna.  En bekant till mig har träffat sin sambo genom en datingsite och det tog ett bra tag innan han vågade berätta det.

Personerna i boken då - Pontus lär man ju känna väldigt väl, och han är sådär "lagom" på alla sätt och vis. Som person är han kanske lite väl lagom och jag blir emellanåt smått irriterad på honom och vill vråla  "Få tummen ur nån gång då!". Erika däremot känns lite tunn som person, henne får jag inte riktigt grepp om. Båda personerna är annars väldigt trovärdiga och verklighetsnära.
Slutet var lite oväntat eftersom jag hela boken igenom faktiskt satt och undrade om  och när Erika och Pontus skulle få ihop det.... men det var bara ett plus i kanten att slutet inte var precis vad man väntade sig.

Tempot i berättelsen är långsamt och lugnt, emellanåt kanske t o m lite väl långsamt och lugnt. En liten tempohöjning någonstans hade jag inte sagt nej till.

Vid fyrtio börjar livet är en lättläst, mysig och positiv bok som är helt enkelt trevlig läsning, lite av svensk feelgood i vardagsformat.

 

Pirjo Saloniemi Uppsala. Recenserar böcker på bokbloggen Boklysten http://boklysten.blogspot.se/

_______

 

Vid fyrtio börjar livet - skriven av Stefan Åberg

För ett par minuter sedan slog jag igen boken "Vid fyrtio börjar livet" av Stefan Åberg, Andra rum förlag. Den har bjudit på läsning av ett helt annorlunda slag mot vad jag annars läser. En relationsroman. Inte en enda drake eller trollformel så långt ögat kunnat nå. Inga andra världar eller magiska svärd. Istället väldigt realistisk efter vad jag kan bedöma.

Handlingen först. Huvudpersonen heter Pontus och när vi möter honom i första kapitlet är han nyskild och olycklig. Från detta elände kravlar han sig upp, tar sig i kragen och bestämmer sig för att hitta en ny kvinna att dela andra halvan av livet med. Eftersom det är på slutet av 1990-talet, blir det kontaktannonser han väljer ut och besvarar. Somliga ger napp och leder till möten, andra leder ingenstans. Parallellt med detta får man träffa hans tre barn som han delar vårdnaden om med sitt ex som har en obetydlig roll.
Vi får även lära känna Erika, en kvinna som bor i samma hyreshus som Pontus. Även hon söker någon att älska. Om det blir de två som får varandra på slutet? Den frågan svarar jag inte på ...

Miljön är i huvudsak Malmö, det vill säga stadsmiljö. Jag kan tänka mig att det kan ge extrapoäng från de läsare som är hemtama i denna stora stad, för mig betyder namnen på gator och krogar ingenting. Inte heller har jag den minsta erfarenhet av att svara på kontaktannonser. Eller av skilsmässor. Bara av att vara fyrtio, som Pontus fyller i slutet av boken. Igenkänningsfaktorn är alltså mycket låg för min del. Men det gör ingenting, istället läser jag med en stor portion nyfikenhet och det är inte svårt att känna för Pontus i hans mödor och besvikelser innan han till slut hittar rätt. Förutom de mer konventionella annonserna svarar han på en med en större målgrupp och blir inbjuden till Cirkeln, en sorts löst sammansatt förening för ensamstående som vill träffa andra under trevliga former. Jag kan inte låta bli att undra om detta är något som finns i verkligheten - låter som en utmärkt idé.

Personbeskrivningarna är ganska lagom, Inte för många detaljer och rätt olika karaktärsdrag på personerna, inga standardiserade mallar. Möjligen kan jag undra över att kvinnorna han möter verkar så behagliga och intressanta allihop. Kanske fördom från min sida, men tycker att åtminstone någon kunde varit mer frånstötande.

Erika får betydligt mindre plats än Pontus och hennes bakgrund är oklar. När sista sidan är färdigläst undrar man hur det ska gå för henne. Och även om Pontus planerade fyrtioårskalas kommer bli en lyckad fest. Det känns som att det skulle vara på sin plats med en fortsättning, vilket jag inte kan hitta någonting om på hemsidan.

Titeln känns lite missvisande eftersom det mesta av handlingen faktiskt utspelar sig innan Pontus fyller fyrtio. Framsidan är helt okej, liksom, med några få undantag även sättningen, dvs hur texten är komponerad. Drygt 350 sidor är ganska lagom för en vanlig roman, till skillnad från fantasyböckerna jag är van vid som ofta är betydligt tjockare. Språket är så som det ska vara, tycker jag: som en välpolerad ledstång där man inte hakar upp sig på grammatiska fel eller dåliga ordval. Dialogerna är trovärdiga, även om jag ibland kan tycka de är lite meningslösa, det vill säga inte för handlingen framåt.

Huvudintrycket jag fått är positivt. En trevlig och trovärdig bok som jag inte skulle tveka att ge bort som födelsedagspresent till personer över ... tja kanske trettio år. Ännu bättre skulle det vara om det fanns en fortsättning så man får reda på hur det går. Det känns inte som att det existerar någon riktig glöd och kärlek mellan Pontus och Sheryl, kvinnan han funnit. Jag skulle önska honom en mer passionerad, romantisk kärlekshistoria, som verkligen engagerar honom och får honom att tappa lite sans och vett. Som får det att värka i hans hjärta av saknad när de inte är tillsammans, och hissna av lycka när de återses.

 Astrid Wiking Ahlberg  Växjö.  Fritidsförfattare och bokbloggare på bloggen http://astridahlberg.blogspot.se/
________

En helt okej bok om människor ”mitt i livet” efter en skilsmässa. 

Boken var välskriven och lättläst, men kanske lite väl lång, utförlig och upprepande ibland, i min smak. 

Men absolut läsvärd. Jag tyckte om boken och läser gärna uppföljaren. 

Britt-Marie ”Bim” Kullin bokbloggare på bloggen http://bimsblogg.wordpress.com

Betyg: 3 av 5.

________

 

Jag har haft en veckas semester i Turkiet och haft med mig din debutbok.  Det var en igenkännande läsning.   Eftersom man själv varit med om en separation så kunde jag utan svårigheter känna igen många tankar och situationer Pontus råkade ut för.

Att handlingen utspelar sig i Malmö gjorde det också lätt att följa med in på restauranger och gator.

Det är säkerligen en kombination av självupplevelse och lite fantasi blandat med research med alla faktauppgifter som måste tagit lite tid.

Jag får ge den betyget ”med beröm godkänt ” som vi hade en gång i skolan.

 

Kjell Eriksson   Malmö

________

 

Julklappstips

Till 40-årskrisande morbror. Stefan Åberg har på Andra rum förlag skrivit boken "Vid 40 börjar livet". En bok som ger den krisande hopp om att det finns ett liv efter 40 och att det kan vara värt att ta tag i det där man har skjutit på hela livet. För personen i boken är det att försöka hitta en ny partner när den man levt med inte visade sig vara den rätta utan att livet bara rullat på utan att de verkligen levt och njutit av varandra. Så nu börjar det nya livet och det innebär många nya kontakter från flertaliga kontaktannonser i tidningar och på nätet. Det är en lättläst bok som ger hopp för den krisande 40-åringen men det är nog även många som känner igen sig i boken även om man inte krisar eller bor i Malmö.

 

Gitte Olofsson på bokbloggen Pockethexorna http://pockethexorna.blogspot.se/