Recension av Sara Lövstams roman

I dag recenserar jag Sara Lövstams bok Hjärta av jazz, med undertiteln Likaså en enda gång du möter just den vän du behöver som precis utkommit på Piratförlaget. Sara Lövstam vann Bok-SM 2009, samma tävling som jag själv var i final i med min Och kvar stod en röd resväska. I år mötte jag Sara på Bokmässan, en glad och pigg ung kvinna som gav ett omedelbart positivt intryck. Sara har tidigare utkommit med Udda 2009 (den bok hon vann Bok-SM med), I havet finns så många stora fiskar 2011 samt Tillbaka till henne 2012, alla på Piratförlaget.

I Hjärta av jazz möter vi Steffi Herrera en 15-årig tjej som växer upp i ett litet samhälle i Värmland. Hon har inga kamrater, tvärtom är hennes klasskamrater ett sorgligt gäng mobbare. I stället lever Steffi ett liv inom sig och genom musiken. Hon har känsla och talang för musik, hon har beatet i sig. Hon är duktig basist och lär sig snabbt att spela klarinett. En av hennes idoler är Povel Ramel. Inget av Steffis intressen är mainstream i det lilla samhället, dessutom har hon utländskt påbrå vilket sammanlagt gör henne till ett offer för mobbarna. Ändå är hon stark, så stark man kan vara när man är utsatt.

En dag går Steffi förbi ett fönster där hon hör en melodi av Povel Ramel spelas. Det visar sig vara Alvar, en man i 90-årsåldern som bor på ålderdomshemmet som spelar skivan. Steffi vågar sig in och de blir vänner. Alvar åkte till Stockholm som ung man och blev en firad kontrabasist och genom musiken finner de varandra. Alvar berättar om sitt liv för Steffi och genom hans berättelser stärks hon och ser att det finns ett annat liv, ett liv där hon kan fortsätta med sitt intresse och bli musiker.

Sara  berättar initierat om musik och beat, så initierat att man kan tro att hon själv är musiker. Ändå tror jag att detta bygger på grundlig research. Skickligt. Dialogen flyter lättsamt och det är mycket dialog blandat med Steffis nutid och Alvars minnen och övergångarna är också mycket skickligt uppbyggda.

För mig är det extra roligt att läsa denna bok, då miljön med jazz, swing och bland annat Nalen är en av de miljöer som skildras i min egen roman Och kvar stod en röd resväska. Mycket initierat skildrat och mycket igenkänning från min sida. Jag tycker om romanen, så mycket att jag skyndar mig hem från jobbet för att läsa mer. Romanen kan varmt rekommenderas.

Mari Åberg

hjarta-av-jazz.jpg

29 okt 2013