Status syndrom post Bokmässan

Symtom syndrom post Bokmässan; Darrighet i kroppen, ökad sekretion från näsan, svullnad och rodnad i halsen, svaghet i armar och överkropp (obs bilateralt), viss muskelsvaghet i benmuskulaturen,  blånade tånaglar samt ödem i fötterna. Möjligt orsakssammanhang; Mött 98 000 människor med olika viruskulturer samt några bakteriekulturer, burit alltför många böcker, varit vaken större delen av fyra dygn, druckit lite för mycket vin och kaffe samt för lite vatten, gått kilometer i felaktiga skor samt stått upp i en monter timme efter timme.

Börjar nu återhämta mig och även börjat läsa alla böcker som jag skall recensera här på bloggen. Först läser jag en bok som väntat länge; Bosse Lidéns "Mina fotsteg i ditt hjärta", som jag gillar redan (och jag är på kapitel fem).

Tänkte sedan blanda och ge mellan Egenutgivare och lite mer kända författare. Tågordningen blir således efter Bosses bok; Sara Lövestam "Hjärta av jazz", mycket därför att det var Sara som vann Bok-SM där jag var i final. Sara är en kul tjej som skriver underbart. Hennes nya bok handlar om det som jag också skriver om i några kapitel i min bok "Och kvar stod en röd resväska" nämligen musik, jazz och dans och då framförallt swing och jitterbug på Nalen. Skall bli spännande att läsa och det hade varit underbart om Sara läste min bok och gav kritik på den.

Därefter får det bli Jan Stenqvist "Vålnader och skuggor", en bok jag blev nyfiken på under mässan mycket p g a att den utspelar sig i Småland och att jag gillar Jan som person.

Jag blandar upp med Håkan Nesser "Levande och döda i Winsford". Hörde Håkan Nesser på mässan och blev så glad. Han menar att det är berättelsen som styr och att man måste tycka om och förstå sin egen berättelse. Han gör inga avancerade synopsis och vet oftast inte hur boken skall sluta ens inför sista sidan.

Därefter; Marina Anderssons "Farväl välkommen hem" en utvecklingsroman och reseskildring om Marinas egen livsresa. Marina lärde jag känna på mässan, en klok kvinna.

Sedan en av mina favoriter; Mikael Fant och hans"Vattnet i mars". Mikaels "Grundläggande genetik - en roman om blåögdhet och halva sanningar" från 2008 fick mig att kontakta Mikael och bli ett riktigt fan, den boken är UNDERBAR och har påverkat mig i mitt egna skrivande. Jag har stora förväntningar inför Mikaels nya roman och alla recensioner säger mig att de kommer att bli infriade.

Nästa bok blir "Grannflickan" av Ann Olerot. Ann är en trevlig kvinna med sinne för marknadsföring, det skall bli spännande att läsa hennes bok.

En bok jag längtat till är Christoffer Carlssons "Den osynlige mannen från Salem". Christoffer är en underbar person och vi möttes första gången IRL på Bokmässan i år men har haft kontakt länge. Bok-SM fick fram många talanger, jag var som sagt framröstad till final men innan dess läste och kritiserade vi varandras texter under lång tid. Christoffers text som blev "Fallet Vincent Franke" läste och kritiserade jag och min man Stefan (fast det var hans uppgift) i en stafettkritikomgång vi roade oss med. Så vi var faktiskt  några av de första människor som upptäckte hans talang. Sara Lövestam vann ju själva tävlingen, men Piratförlaget plockade också upp Christoffer vilket de gjorde rätt i.

Nästa bok måste ju bara läsas p g a att min son är med i ett stort avsnitt; "Hammarby IF - en fotbollskrönika av Gunnar Persson, men kanske jag inte recenserar den .... ;-)

Mats Ekmans "Growin leaves - jag vill bli den jag är" blir nästa bok. Innehållet tilltalar mig när jag läser baksidestexten.

Nu måste jag ju bara läsa en bok jag vann, tack Klara Svennersjö på Bonnier; Khaled Hosseinis "Och bergen talade". Presentation är troligen onödig.

Till sist i högen (men det finns 100-tals fler böcker att läsa, men jag nöjer mig i min planering här) kommer Lourdez Daza-Gillmans "Vanmakt" en feministisk spänningsroman.

Sen skall jag köpa en ny stor gryta så jag kan laga alla recept i Lisa Lemkes "Allt i en gryta" samt en ny KitchenAid med korvhorn för jag har sällan blivit så inspirerad som då Kockteatern bjöd på Taylor & Jones "Korvbok". Och jag som inte tycker så mycket om korv ens! Men de visade att korv kan vara något helt annat än du tror.

Bilden i dag är på mitt aktuella bokberg... / Mari Åberg

1385262-10151755371679563-1599095164-n.jpg

7 okt 2013