Tips på bra miljöer att inspireras av

I veckan som gått så var jag på en trip till Krakow. Jag åkte ensam för att koppla av men också för att finna inspiration och miljöer till kommande romanprojekt. Jag blev inte besviken! På denna ort kan du för det första bo och äta billigt och bra (vilken fattig författare behöver inte det?), insupa historia och atmosfär, leta miljöer som inspirerar och framförallt möta människor. Polackerna är ett extremt vänligt folk. Det finns ett talesätt i Polen vad jag förstod. Det löd något sådant här; "Behandla din gäst som om hon är Gud". Det var så jag blev behandlad - ja kanske inte som Gud men som en drottning!

 

Centralt i Krakow ligger Stora torget, ja faktiskt är det den största medeltida platsen i Europa. Här är det alltid livligt, mycket människor, restauranger, barer, klubbar och folk! Om du vill kan du ta en tur i vagn efter de vackra hästarna. Även om restaurangerna här är de dyraste i stan är de rimliga i pris. Jag betalade 160:- för en god rätt med anka och en karaff vin. Här kan man lyxa till det för en billig penning. Och miljön! Husens fasader är renoverade men i orginal och varje hus har fantastiska källarvalv. Ofta huserar där jazz- eller rockklubbar. Livligt är det också, ca 1/3 av Krakows befolkning består av studenter från Uniwersytet Jagielloński som grundades 1364, rajtan tjatan alltså. Gamla stan är omgärdad av en grönskande park. Här låg förr stadsmuren, men det mesta har rivits då stenar förll ner och skadade människor. Det är därför lätt att orientera sig i Gamla stan. I ena änden finns slottet Wawel som liger på en stor kulle.

                                 

Här kan du se fantastiska skatter i kyrkan och i de kungliga våningarna och där finns orginalmålningar av Leonardo da Vinci. Kom tidigt för det är begränsat med biljetter för att se slottet.

Men Krakow består av andra ännu mer spännande miljöer, Kazimierz de judiska kvarteren är ett av dem. Här åt jag en kväll äkta polsk mat; potatis och rödbetssoppa till förrätt följt av stora stekta potatisplättar (nästan som rårakor) med gulash och sallad. Som en bonus fick jag compot, vilket var en tunn fruktsoppa serverad i mugg. Till detta två härliga glas gott rödvin. Priset? Löjligt låga 61 kronor och  50 öre! Nu kanske ni (vi) fattiga författare förstår att här är en guldgruva gömd. När vi nu talar om priser så är flyget löjligt billigt  till Krakow och jag bodde fyra nätter på ett hostel där jag hade eget dubbelrum inkl frukost för 992:- Det lite ruffiga trapphuset och de tunna väggarna fick jag på köpet. Ta med öronproppar. Men jag som är känslig för ljud sov gott. I Kazimierz är det både vackert, fult och roligt att gå. Vackra hus, ruffiga hus, stora gator, små gränder, små polska restauranger, ölträdgårdar, häftiga butiker, små kaféer. Här finns också nära f d ghettot i krakow och gamla och nya judiska kyrkogården och vackra synagogor.

                                                 

Vad kan man då göra i Krakow förutom sitta på café och skriva? Jag hade turen att bli just det -  behandlad som en drottning av Tomasz som startat Krakow4you, http://krakowexperience4you.com/ Denne trevlige unge man talar god engelska, men framförallt en mycket god och lättförståelig norska. Inga problem med kommunikationen alls. Han hämtade mig i bil vid mitt hostel, och vad fick jag där. Kaffe och polsk ostkaka. Vilket välkomnande. Jättegott!

  

Vi körde sedan till saltgruvorna Wieliczka, där Tomasz fixade in mig i kön så jag slapp vänta. Ner 135 meter och vilket fantastisk upplevelse, allt i salt. Jag gick och funderade på människorna och deras öden under den 2,5 km långa promenaden i underjorden och fick inspiration. Allt var så vackert och luften skulle vara häslosam. Fin upplevelse!

Vi åt en god lunch och sen for vi till Birkenau och Auschwitz. På vägen dit for vi genom det allra mest vackra landskap, böljande fält, stora bokskogar och med Tatrabergen i fonden. Att sedan komma till utrotningslägren är en speciell upplevelse som kanske inte alla vill eller klarar, men det är en viktig upplevelse i ditt liv. Jag rekommenderar det varmt. För mig var den största ögonöppnaren hur den polska befolkningen blivit behandlad. Massor av polacker dog i lägren, inte bara judar, romer och kriminella. För att inte det polska folket skulle protestera började utrotningen med de intellektuella, journalister, lärare etc. Så intrikat och uträknat. Efter detta blev jag hembjuden till Tomasz föräldrars hus och bjuden på grillad mat och Tomasz egenproduerade vin. Helt underbart. Där satt jag i trädgården och försökte prata med gester och leenden med två glada pensionärer. Igen behandlad som en drottning! För allt detta betalade jag ca 800:- och då var inträdet till saltgruvorna med och massor av mils behaglig körning. Efter 12 timmar avlevererades jag vid mitt hostel. Vilken dag! Tomasz skräddarsyr din upplevelse men hans specialitet är det personliga mottagandet, Zakopane, saltgruvorna och Auschwitz.

Nästa dag gick jag på vandring med tema Polsk mat. Jätteroligt! Trevligt sällskap hade jag också. Först vodka, fermenterad sill och bröd med lökfett, sen pierogi (dumpling) surkål och mjölsyreinlagd gurka, två sorters korv, zurek som är soppa på syrad vete (eller råg) som låter äckligt men är gott, bigos som är gryta på kött kål o svamp och till det öl, en jättegod munkaktig kakaktig sak. Sen var det glass men där tog det stopp för mig. Och jag som ÄLSKAR glass. .. tog i stället en kaffe. I Krakow finns flera "Free walking tours". Du betalar med vad du vill i slutet. Jag gick stadsruntur också. Mycket kunniga och trevliga guider överlag.

Sista dagen åkte jag med guiden Damien till Nowa Huta. För detta betalade jag 60 zloty vilket är ca 80:-. Damien som var en fantastiskt kunnig och trevlig kille (som snart är färdig med sin doktorsavhandling i historia) visade mig detta ställe, som jag tror kan inspirera många författare. Nowa Huta började byggas 1949 under den socialistiska regeringen som kom till makten efter andra världskriget. Stadsdelen planerades som en idealstad för det nya socialistiska Polen med järnverk och ett bostadsområde för arbetare. 1954 invigdes ortens stålverk - "Stålverket Vladimir Lenin". När stålverket var som störst på 1970-talet hade det en arbetsstyrka på 40 000 personer. Under 1980-talet förekom det flera stora demonstrationer i stadsdelen. Omkring 29 000 av stålverkets 39 000 arbetare var anslutna till den oppositionella fackföreningen Solidarnosc (Solidaritet). Tack vare att den strikta stadsplanen och dess byggnader ännu är intakta är Nowa Huta i dag ett exceptionellt exempel på en genomförd stalinistisk idealstad. Här kan man alltså se och förstå hur man ville att befolkningen skulle leva och hur de reste sig, mycket med hjälp av fackföreningen men också sin tro. Den oerhört stora och fantastiska katedralen är byggd av arbetarnas pengar och material. varje sten i fasaden är plockad för hand på stränder. Det tog därför 10 år att bygga den. Damien och jag var på mysigt 50-talscafé och såg propagandafilmer om tiden. Nowa Huta är en upplevelse och för den författare som söker inspiration är stadsdelen en guldgruva!

 

 

 

12 maj 2015