Under vintergatans alla stjärnor

”Under vintergatans alla stjärnor” av Camilla Davidsson handlar om Emma en kvinna i 30-års åldern, mitt i karriären med strävan att lyckas och få uppskattning i arbetet, på fritiden och i relationen med män. En ständig statusjakt utan tid till eftertanke, kort sagt det ekorrhjul som många i dagens samhälle befinner sig i.

Till slut får hon nog, säger upp sig på företaget och flyttar till London där den stora kärleken Eric bor. När han så väljer en annan hamnar hon i en livskris och får rådet att försöka hitta sig själv under en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Förutom några återblickar utspelar sig hela berättelsen under denna vandring som författaren beskriver på ett så initierat sätt som bara den kan som själv trampat sig igenom alla dessa mil på torra spanska vägar under en ofta obarmhärtig sol. Under vägen träffar Emma flera andra vandrare som alla har sina skäl för att genomföra vandringen och de kommer att påverka henne på olika sätt. Pieter den vackre holländaren får dela hennes säng några nätter och att skriva om sex på ett sensuellt och trovärdigt sätt är inte helt enkelt men författaren lyckas väl med det.

En annan som kanske påverkar henne ännu mer men på ett helt annat sätt är den åldrande italienaren Giulio. som får henne att inse att hon råkat ut för det som i våra dagar fått namnet ”att gå in i väggen” och att det finns ett annat lugnare liv utan statusjakt där man istället lyssnar till sin inre röst. ”Vår strävan efter yttre tillfredsställelse och att vara lyckade, är två av huvudorsakerna till att vi mår så dåligt i västvärlden idag”.

För min del blir nog aldrig någon pilgrimsvandring aktuell men hade jag umgåtts med sådana tankar hade jag inte blivit avskräckt, tvärtom, trots en hel del strapatser, blod, svett, skavsår och tårar så är budskapet att resan med råge är mödan värd.

Jag kan verkligen rekommendera ”Under vintergatans alla stjärnor” som förutom en mycket trevlig läsupplevelse också förmedlar budskapet: ”Att lyckas och att vara lycklig är inte detsamma”.

Stefan Åberg

/vintergatan.jpg

2 nov 2014